Honzovy buchty jako z pohádky! Česká klasika z kynutého těsta, tentokrát ale ze špaldové mouky. Těsto je tak ještě kypřejší a voňavější.
500 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
220 ml vlažného mléka
90 g cukru
10 g vanilkového cukru
75 g rozpuštěného vlažného másla
2 vejce
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g instantního)
1 lžíce citronové kůry
máslo na potření (asi 75 g)
cukr moučka na posypání
špetka soli
Na náplň:
300 g švestkových povidel
tuzemský rum
1 Do mísy dejte špaldovou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, přidejte mléko a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky na kašičku. Zakryjte a nechte kvásek vzejít asi 30 minut. Povidla nařeďte trochou rumu a promíchejte.
2 Ke kvásku přidejte vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůrou. Hnětejte asi 10 minut – můžete v robotu, ale jde o i v ruce s pomocí vařečky a dohnětením na desce. Zpracované těsto zakryjte v míse a nechte nakynout (90 minut).
3Vykynuté těsto rozválejte válečkem na obdélníkový plát, který potom nožem rozdělte na čtvercové dílky. Do každého dílku dejte kousek náplň, prsty spojte protější cípy, sváry utěsněte a pak ještě dotvarujte v dlani.
4 Buchty vyskládejte do máslem vymazaného pekáče. A ještě je pak přejeďte rozpuštěným máslem po okrajích a kde se navzájem dotýkají. Zakryjte a nechte dokynout asi 30 minut. Troubu si rozehřejte na 180 °C.
5 Připravené buchty dejte do trouby a pečte asi 30 minut (i podle barvy). Ještě horko jé můžete přetřít rozpuštěným máslem/sádlem s tuzemákem. Popřípadě je pouze nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.
Recept vznikl s laskavou podporou značky Babiččina volba a obsahuje placenou propagaci.