Špaldové lívance s dušenými jablky

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 20 minut Počet porcí 4 Hodnocení 6 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Snídaně, která voní špaldou, jablíčky a ořechy. Těsto na lívance je jednoduché a budete ho mít hotové za pár minut. Takovou snídani si přejte v sobotu do postele!

Suroviny

300 ml rostlinného nápoje (nebo mléka)
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g pšeničné hladké mouky
2 lžíce amarantových vloček
1 biovejce
1/2 lžíce třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
olej na opékání lívanců
sirup a ořechy na ozdobu

Na dušená jablka:
3 jablka
1 lžíce přepuštěného másla
1/2 lžičky skořice
1 lžíce třtinového cukru

Postup

1 Jablka zbavte jádřinců a podélně nakrájejte na osminky. V rendlíku rozpusťte ghí, přidejte nakrájená jablka, skořici, lžíci vody a lžíci třtinového cukru. Poduste asi 10 minut do změknutí.

2 Obě mouky dejte do mísy. Přidejte amarantové vločky, špetku soli, kypřící prášek a třtinový cukr. Krátce promíchejte a přidejte rostlinné mléko s vejcem. Metlou vyšlehejte na těstíčko.

3 Rozehřátou nepřilnavou pánev potřete trochou oleje. Dávkujte připravenou směs (1 lžíce těsta na 1 lívanec) a opékejte na středním plameni z obou stran dozlatova. Podávejte spolu s dušenými jablíčky, podle libosti polijte sirupem a posypejte drcenými ořechy.