Nejvýraznější chuť léta! Spálený lilek můžete připravit stejně dobře na grilu nebo i na plynovém sporáku. Doma ho ale nejčastěji dělám přímo na plotýnce elektrického sporáku.
Na přípravě lilku je důležitý vlastně jen postup. Lilek je potřeba pořádně spálit a potom nechat zakrytý odpočinout, aby se s pomocí zbytkového tepla upekl ve slupce.
Potom se opatrně rozpůlí a vydlabe lžící. Někdo ho pak ještě nechává okapat, ale většinou lilek pustí vodu už při prvním odpočívání.
Ochucení na rozdíl od postupu dodržovat nemusíte. V základní verzi stačí lilek osolit a rozmíchat s olivovým olejem. Tahini, česnek a jogurt ale chuť posouvají dál a příjemně ji zakulacují a zvýrazňují zároveň.
Spálený lilek použijte jako rychlou sváču nebo si ho připravte spolu s dalšími zeleninovými jídly ke grilování. S grilovaným chlebem nebo pitou nic víc nepotřebujete. Skvělý bývá i v kombinaci s jehněčím nebo jako ostrý protiklad k jemným bílým rybám.
1 lilek
1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
4 lžíce jogurtu
2 lžíce sezamové pasty tahini
2 lžíce olivového oleje
1/2 citronu
sůl
1 Lilek umyjte a osušte. Položte ho přímo na rozpálenou plotýnku (nebo gril) a za občasného otáčení ho nechte opékat asi 20 minut. Záleží na velikosti lilku a může vám to trvat i déle. Hotový lilek má spálenou slupku dočerna, propadá se jakoby dovnitř a uniká z něj horká syčící pára.
2 Spálený lilek opatrně přendejte do mísy, zakryjte poklicí a nechte odpočinout asi 10 minut.
3 Odpočatý lilek podélně rozkrojte. Poté s pomcí lžíce opatrně vydlabejte jeho dužinu. Spálenou slupku a stopku vynechte. Občasný malý kousek ale nevadí a nemusíte se s tím super poctivě piplat.
4 Lilek v míse rozmíchejte vidličkou. Přidejte jogurt, tahini, česnek a dochuťte citronovou šťávou a solí. Podávejte s olivovým olejem.
Spálený lilek můžete připravit i přímo v ohni. Stačí si připravit žhavé uhlíky a lilek položit přímo do nich. Pak už ho jen necháte dojít bez otáčení.
Místo misky a poklice na zapaření stejně dobře poslouží mikrotenový sáček nebo noviny.
Co dělat, pokud máte doma indukci? Lilek můžete spálit na rozpálené litinové pánvi, která bude fungovat podobně jako plotýnka.