Sušená rajčata 5× jinak

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 2 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Letní slunce a koncetrovaná chuť rajčat po celý rok. Sušená rajčata umí v kuchyni vypomoct ve spoustě různých podob. Vybral jsem z nich 5 nejlepších a všechny vám ukážu pěkně na videu!

Základní příprava je u nich skoro vždy stejná – sušená rajčata spařte vroucí vodou a nechte chvíli nabobtnat. Zbaví se tak přebytečné soli a získají ideální konzistenci pro použití při vaření.

V jídlech rajčata fungují podobně jako kapary nebo olivy. Umí perfektně zvýraznit chuť a přidat spoustu umami. V dochucení vždy počítejte s tím, že do jídla přidají část soli, proto je potřeba celkové množství soli vždy trochu snížit.

Hummus

20 g sušených rajčat zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát. 1 plechovku scezené sterilované cizrny, 1 stroužek česneku a 2 lžíce tahini rozmixujte na hladký hummus. Do hummusu vmíchejte nadrobno nakrájená rajčata, dochuťte citronovou šťávou, solí a podávejte zakápnuté olivovým olejem.

Lněné krekry

100 g lněných semínek namočte na cca ½ hodiny do vody, nechte nabobtnat. 50 g lněných semínek rozmixujte. 50 g sušených rajčat zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát. Scezená rajčata rozmixujte spolu s oloupanou menší cibulí, stroužkem česneku a 30 g máku. Přidejte rozmixovaná lněná semínka a celá namočená semínka. Vše rozmíchejte dohladka. Směs rozetřete na pečicí papír na co nejtenčí vrstvu a sušte v troubě při 75 °C, dokud nebude možné směs z papíru sloupnout. Vrstvu nakrájejte na dílky a sušte do křupava.

Pesto

100 g sušených rajčat zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát, poté sceďte. Do mixéru dejte 20 g konopných semínek a stroužek česneku. Rozmixujte na pesto. Pro správnou konzistenci přidejte olivový olej

Krémová omáčka

Na oleji nechte zesklovatět nasekanou cibuli se třemi stroužky česneku. Přidejte 50 g nasekaných, spařených rajčat, lžičku mleté papriky a promíchejte. Zalijte 200 ml zeleninového vývaru nebo vody, 250 ml rostlinné smetany a dochuťte solí. Na mírném plameni nechte probublat do zhoustnutí. Podávejte s těstovinami nebo pečenou zeleninou a pečivem.

S těstovinami

100 g rajčat zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát, poté sceďte a nakrájejte na malé kousky. 400 g těstovin uvařte podle návodu na obalu. Na 2 lžících olivového oleje nechte zesklovatět na plátky nakrájené 4 stroužky česneku a přidejte rajčata. Uvařené těstoviny s trochou vody z vaření dejte na pánev a smíchejte s česnekem, rajčaty a baby špenátem nebo sezónními bylinkami. Podávejte posypané konopným semínkem.