Tarte tatin

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 6 dílků Hodnocení 42 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Jeden z darů francouzské kuchyně – obrácený jablečný koláč tarte tatin. Vůně másla, šťavnatá jablka a sladký karamel tady dávají vzniknout úžasnému koláči.

V receptu ukazuji obrácený koláč s křehkým těstem, které si sami připravíte. Pokud jste ale v časové tísni, vřele doporučuji i obyčejné listové těsto. Koláč bude pořád stejně dobrý!

Postup je vlastně hrozně jednoduchý, jak na potvoru ale obsahuje dvě pasáže, které občas vzbuzují obavy. Tou první je příprava karamelu. Doporučuji se toho nebát a prostě to zkusit. Raději na mírném středním plameni a pěkně pomalu. Jde to vážně samo!

Druhou problémovou pasáží může být samotné otáčení a překlápění. Tady doporučuji snad jen dvě pořádně chňapky a opravdu opatrnou otočku. Plus základní finta – nespálit se o horkou rukojeť pánve z trouby.

Část karamelu a sem tam i nějaké jablíčka občas na pánvi zůstanou. Tím se ale nestresujte a po otočení koláč pěkně poskládejte zpět. Jako by se nic nestalo! ;)

Suroviny

800 g jablek (11,90 Kč)
225 g hladké mouky (2 Kč)
90 g másla (12,60 Kč)
40 g cukru (0,60 Kč)
1 vejce (6 Kč)
špetka soli

Na karamel:
120 g cukru (2,10 Kč)
40 g másla (7 Kč)

Cena surovin celkem: 42,20 Kč
Cena na porci: 7 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Vejce v receptu jsou podestýlková.

Postup

1 Mouku dejte do mísy. Přidejte cukr, máslo nakrájené na kostky, vejce a trošku soli. Prohnětejte těsto dokud se pěkně nespojí a nevytvoří pěknou kouli. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte vychladit v lednici (stačí alespoň hodinka).

2 Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě. Na pomoučené pracovní desce ho rozválejte na ovál, který je asi o 1 cm větší než pánev, kde budete koláč připravovat. Hotový plát můžete navinout na váleček nebo přenést na talíř a nechat ještě v chladu.

3 Jablka oloupejte a nakrájejte na poloviny. Připravte si pánev, ve které budete koláč péct a vyzkoušejte si nanečisto, kolik jablíček se do něj vejde. Jablka by měla být nakládaná opravdu na těsno a mírně přes sebe, protože se při pečení smrsknou.

4 Do pánve dejte cukr na karamel. Postavte na střední plamen a počkejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Sledujte ho pozorně a jakmile dosáhne pěkně zlatohnědé barvy, tak jej odstavte.

5 Do karamelu vmíchejte máslo a promíchejte. Do karamelu postupně naskládejte připravená jablka (oblou stranou dolů). Na jablka opatrně šoupněte připravený plát těsta. Po okrajích jej zasuňte směrem dolů ke dnu pánve. Povrch několikrát propíchněte vidličkou.

6 Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Těsto by mělo být pěkně dozlatova. Po upečení koláč vyndejte a počkejte asi 5 minut. Poté jej přiklopte talířem a velmi opatrně otočte. Gratuluji – právě jste upekli a obrátili obrácený jablečný koláč!

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.