Tvarohový beránek

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 2 hodiny Počet porcí 1 beránek Hodnocení 139 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Extra vláčný, voňavý a plný tvarohu. Stačí přidat mašličku, rouno z moučkového cukru a máte výstavního velikonočního beránka!

Velikonoční soutěž

Recept jsem napekl pro Babiččinu volbu a jejich velkou Velikonoční soutěž. Pokud si půjdete nakoupit mouku pro recepty, určitě se mrkněte na parádní dárky a jak soutěž funguje!

Suroviny

225 g hladké dortové mouky Babiččina volba
250 g tvarohu
200 g másla
200 g moučkového cukru
4 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
1 prášek do pečiva
1 lžíce tuzemáku
1 lžička citronové kůry
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání

Použitá forma na videu má objem 800 ml (dolní část). Na délku 30 cm, na výšku (u hlavy) 20 cm a hloubka je asi 8 cm.

Postup

1 V míse promíchejte mouku, prášek do pečiv a sůl. Do čisté velké mísy dejte vejce a oba cukry. Vyšlehejte metlou do světlé pěny.

2 Přidejte tvaroh, citronovou kůru, tuzemák a rozpuštěné máslo. Znovu vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte suchou směs a postupně zapracujte.

3 Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do spodního dílu formy opatrně vlijte připravené těsto (asi 1 cm pod horní okraj formy) a zakryjte horním dílem formy.

4 Beránka pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Ke konci pečení beránka otestujte vpichem špejle. Pokud je beránek upečený, nemělo by na špejli ulpívat žádné vlhké těsto.

Související

ARCHIV

Semlor

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Kváskový mazanec

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční nádivka

Chléb a slané pečivo