Štědrovečerní cizrnové řízečky s bramborovým salátem

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 12 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Veganská alternativa smaženého kapra s bramborovým salátem, která by stála opravdu za to? Věřím, že ji pro vás mám a že vás fakt nezklame. Sám si kapra klidně dám, ale tyhle řízečky prostě zbožňuju!

Suroviny

120 g cizrny
100 g uzeného tofu
75 g kukuřičné stouhanky
75 g hrašky
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce nori vloček
5 lžic oleje
olej na smažení
sůl, kmín

Na bramborový salát:
800 g brambor
100 ml zeleninového vývaru
4 lžíce oleje
3 lžíce jablečného octa
1 lžíce dijonské hořčice
1 ks šalotka
sůl

Postup

1  Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka tak, aby zůstaly pevné. Ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na 1 cm silná kolečka.

2 K bramborám ihned přidejte olej, ocet, sůl, hořčici, nasekanou šalotku a postupně za stálého míchání přilévejte horký vývar, dokud se vše nepropojí a nevznikne hustá zálivka.

3 Cizrnu uvařte dle návodu na obalu, rozmixujte společně s 50 g tofu najemno. Zbylé tofu rozdrobte a vmíchejte do směsi. Dochuťte lahůdkovým droždím, nori vločkami, drceným kmínem a solí, podle potřeby zahustěte kukuřičnou strouhankou. Z připravené hmoty vytvarujte ploché řízečky.

4 Řízečky obalte v těstíčku z hrašky a 120 ml vody, obalte v kukuřičné strouhance.

5 Smažte dozlatova v 1 cm vysoké vrstvě oleje. Po usmažení nechte odležet na ubrousku

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.