Veganská majonéza, kde místo žloutků zaskakuje obyčejný nálev z cirny, je jedním z nejlepších kuchyňských vynálezů! Chuťově i konzistencí bez kompromisů, velmi dostupně a bez nutnosti použít syrová vejce.
Aquafaba čili nálev z vařené cizrny má v kuchyni řadu dalších uplatnění. Velmi zjednodušeně se nálev chová podobně jako vaječné bílky. V případě majonézy aquafaba nahrazuje žloutky a přispívá svou schopností emulgovat tuk (majonéza se jinými slovy nezdrcne).
Kromě majonézy můžete aquafabu použít při sladkém pečení a všude kde je potřeba něco nakypřit bez vajec. Nezdá se to, ale pokud aquafabu vyšleháte s cukrem, je s bílky téměř dokonale zaměnitelná. Mírná příchuť cizrny přitom při pečení bezpečně zapadne v ostatních ingrediencích.
Další reepty z aquafabou určitě časem představím. Majonéza mi ale přišla úplně nejsnadnější a hlavně je skvělá i tím, že se tady vůbec nemusíte bát syrových žloutků.
Její chuť si navíc můžete vyladit na míru – volbou oleje, ochuceného octa nebo bylinkami. Nakládané okurky, šalotka, kapary atd. Možností je prostě nekonečně mnoho!
170 ml neutrálního oleje
30 ml olivového oleje
3 lžíce nálevu ze sterilované cizrny (aquafaba)
1 lžíce vinného octa (může být i ochucený)
2 lžičky dijonské hořčice
1 stroužek česneku (můžete vynechat)
1/2 lžičky soli
1 Nálev z cizrny, ocet, hořčici, nasekaný stroužek česneku a sůl dejte do nádoby mixéru. Rozmixujte dohladka.
2 Oba oleje smíchejte. Pusťte mixér a tenkým pramínkem olej zašlehejte na majonézu.
Konzistenci majonézy můžete upravit přidáním voda popř. octa, pokud je majonéza příliš tuhá. Pokud chcete naopak docílit ještě tužší majonézy, zašlehejte olej navíc.