Veganský pastýřský koláč

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 6 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Parádní rostlinná dobrota nejen do chladného počasí. Mleté maso tady nahrazují šťouchané fazole. Při testování i natáčení mi tahle verze chutnala možná ještě více než masová!

Suroviny

240 g fazolí červená ledvina (sterilovaných nebo vařených)
400 ml zeleninového vývaru (popř. biobujon)
150 g mraženého hrášku
150 g žampionů
2 lžíce olivového oleje
2 mrkve
1 cibule
4 stroužky česneku
50 ml rajčatového pyré
1 lžička sójové omáčky
1 lžíce lahůdkového droždí
sůl

Na bramborovou kaši:
150 ml rostlinné smetany
1 kg brambor
2 lžíce olivového oleje
sůl

Postup

1 Oloupané a pokrájené brambory uvařte v osolené vodě. Sceďte a v robotu rozšlehejte metlou spolu s ohřátou smetanou a olejem. Dosolte podle potřeby.

2 Ve větší pánvi rozehřejte tuk a pomalu na něm orestujte nakrájené žampiony dozlatova. Přidejte mrkev a také orestujte. Přidejte cibuli s česnekem a nechte zesklovatět.

3 Přidejte pyré, shoyu a lahůdkové droždí, promíchejte. Přidejte nahrubo pomačkané fazole a zalijte vývarem. Vařte do zhoustnutí a do změknutí mrkve asi 15 minut.

4 Do hotové směsi přidejte hrášek a jen prohřejte. Přeneste směs do zapékací nádoby a přikryjte vrstvou bramborové kaše, její povrch zarovnejte hroty vidličky. Zapékejte v troubě na 200 °C, trvá to asi 30 minut.

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.