Vepřové v mrkvi

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 40 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Velmi jednoduchý a spolehlivý recept, který umí zahřát obzvláště v chladnějších měsících. Pokud máte rádi silné omáčky a výrazné chutě z jednoho hrnce, tak tohle je 100% jistota.

Vepřové v mrkvi bývá občas spojeno s nepěknými zážitky ze školní jídelny. Když si ho ale uděláte sami a pořádně, uvidíte, že je to chuťově úplně někde jinde.

Postup je podobný guláši, kdy začínáte s pěkně opečenou cibulkou dozlatova. Pak se přidá maso, nechá se pustit šťávu a tu pak pěkně i s cibulkou karamalizujete. Vše zalijete vývarem a završíte nakrájenými špalíčky mrkve, která dá omáčce nádhernou zlatavou barvu i příjemně nasládlou chuť.

Suroviny

800 g vepřové plece (47,90 Kč)
600 g mrkve (10,10 Kč)
500 ml vývaru (15 kč)
2 cibule (2,90 Kč)
1 lžíce oleje (0,30 Kč)
1 lžíce másla (4,20 Kč)
1 lžíce mouky (0,30 Kč)
1/2 lžičky kmínu (0,70 Kč)
sůl

Cena surovin celkem: 81,40 Kč
Cena za porci: 20,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2018. Přečtěte si více o kalkulaci.

Postup

1 Vepřovou plec nakrájejte na kostky a osolte. Mrkev oloupejte a nakrájejte na silnější plátky nebo na špalíčky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.

2 V kastrolu rozehřejte máslo a olej. Přidejte cibuli, osolte a pomalu orestujte dozlatova (dejte tomu alespoň 15 minut).

3 Přidejte vepřovou plec a promíchejete. Restujte maso dále společně s cibulí. Nechte maso pustit šťávu a tu nechte vypéct na tuk. Zaprašte moukou, přidejte kmín a zalijte vývarem.

4 Na nízkém pplameni postupně přiveďte k mírnému varu. Přidejte mrkev a společně poduste do změknutí (alespoň hodinu). V průběhu občas zkontrolujte a podle potřeby přidejte trochu vody navíc.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.