Americký jablečný koláč s mřížkou – apple pie

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 1 koláč (průměr 26 cm) Hodnocení 6 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Klasický americký apple pie jako z pohádky? Může být! Je pracný a zprvu vám možná bude připadat i složitý. Vše vám ale podrobně ukážu na videu, takže se vůbec nemusíte bát a směle do toho!

Suroviny

350 g hladké mouky
225 g studeného másla
5 lžic ledové vody
1/2 lžičky soli
vejce na potření
cukr na posyp

Na jablkovou náplň:
8 jablek (nejlépe kyselejší, např. Granny Smith)
125 g cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bramborového škrobu
1/2 lžíce mleté skořice
1 lžíce másla

Uvedený rozpis počítá s koláčovou formou o průměru 26 cm.

Postup

1 Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Rozkrojte na polovinu a poté na čtyři čtvercové dílky. Jablka dejte do mísy. Zastříkněte citronovou šťávou, zasypte cukrem a skořicí. Dobře promíchejte a nechte odstát alespoň na hodinu, aby jablka pustila šťávu.

2 Do mísy dejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Máslo s moukou rozdrobte na drobenku. Poté přidejte studenou vodou a vypracujte soudržné těsto. Nehnětejte zbytečně dlouho – úplně stačí, když bude těsto držet pohromadě. Občasné kousíčky másla nebo praskliny nejsou na závadu.

3 Připravené těsto rozdělte na dva stejné díly. Zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice (alespoň 45 minut).

4 Jablka dejte do cedníku a nechte chvíli vykapat. Všechnu šťávu dejte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Sundejte ho pak z plamene a nechte mírně vychladnout. Poté dobře rozmíchejte a uchovejte zakrytý v teple. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.

5 Vychlazené těsto nechte chvíli odležet při pokojové teplotě. Jeden díl rozválejte na tenký plát, který je asi o 2 až 3 cm větší než koláčová forma. Druhý plát rozválejte stejně, ale ještě ho nožem nebo rádýlkem nakrájejte na tenké stuhy – budete jich potřebovat zhruba 12, na šířku by měly mít okolo 2,5 cm.

6 Připravený plát těsta opatrně namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy. Těsto urovnejte a rovnoměrně rozprostřete. Okraje začistěte a kde těsto chybí, tak tam jej doplňte. Na dně těsto propíchněte vidličkou.

7 Přidejte jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek pak složte mřížku (5 x 5) z druhého plátu těsta . Postup ukazuji krok za krokem na videu.

8 Těsto na povrchu pak potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Dejte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte 60 minut. Těsto zhruba v polovině pečení zkontrolujte. Pokud by se na povrchu příliš rychle zabarvovalo, můžete jej zakrýt kouskem alobalu.

Tipy

Práce s těstem. Aby těsto po upečení krásně lístkovalo, je potřeba ho v závěrečné fázi hnětat co nejméně. Na videu už vidíte těsto docela jednolité a uspořádané, abych vám zvládl nějak přehledně natočit skládání mřížky. Nebojte se mít těsto méně spojité a koláč i trochu víc neučesaný, výsledek bude i tak naprosto parádní nebo možná ještě lepší!

Sladká verze těsta. Tradičně se dělá krusta na koláč bez cukru, pokud ale chcete aby bylo těsto mírně sladké, přidejte do mouky 2 až 3 lžíce krupicového cukru.

Související

Martinské rohlíčky z kynutého těsta