Martinské rohlíčky z kynutého těsta

Obtížnost Vysoká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 24 rohlíčků Hodnocení 87 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Moje nekynuté martinské rohlíčky už znáte, tady je pro změnu verze rohlíčků z kynutého těsta. Jsou pracnější, ale zase vám to vynahradí krásně vláčným těstem, které svítí úplně dozlatova!

Při práci s těstem se zaměřte hlavně na tvarování a dostatečné dokynutí rohlíčků po vytvarování na plechu. Nebojte, chce to chvíli čas, abyste to dostali do ruky.

Za začátku si nandávejte spíš méně náplně a zkuste si i stranou vytvarovat rohlíček z většího dílu těsta. Při válení je nejvíc důležité, aby byl koneček pevně přilípnutý k těstu a schovaný pod rohlíčkem – aby se vám při pečení nerozbalil.

Plnit můžete i makovou, tvarohovou nebo i jablečnou náplní. Sypat můžete mákem i sekanými ořechy. Do samotné náplně se skvěle hodí i lískové oříšky nebo mandle. Je to jen na vás!

Suroviny

350 g hladké pšeničné mouky
50 g cukru
90 g rozpuštěného másla
200 ml vlažného mléka
2 žloutky
20 g čerstvého droždí
1 lžíce vanilkového extraktu
2 lžičky citronové kůry
1/2 lžičky soli
vejce na potření
sekané mandle na posyp

Na náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
50 ml mléka
1 bílek
2 lžíce másla

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte rozdrobené droždí a dvě třetiny mléka. Promíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko, zakryjte a nechte 25 minut vzejít.

2 Přidejte zbylé mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Hnětejte hákem na těsto asi 10 až 15 minut, dokud není těsto krásně hladké. Zakryjte a nechte 90 minut kynout.

3 Na másle orestujte mleté ořechy. Přidejte cukr a dále orestujte. Zalijte mlékem a promíchejte. Odstavte, nechte z části vychladnout a vmíchejte bílek.

4 Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly. Každý rozválejte na tenkou placku a rozdělte na 6 stejných trojúhelníkových dílků. Každý dílek válečkem rozválejte do délky. Potřete ořechovou náplní a po okrajích nechte vždy proužek volného těsta.

5 Rohlíčky opatrně smotejte a uložte plech vystlaný pečicím papírem. Nechte dokynout 15 až 30 minut. Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte sekanými mandlemi. Poté upečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. Po upečení ozdobte moučkovým cukrem.

Související

Loupáky – makovky

Sladké pečení a dezerty

Americký jablečný koláč s mřížkou – apple pie

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Semlor

Sladké pečení a dezerty

Svatomartinská husa

Videorecepty

Bramborové placky

Videorecepty

Martinské rohlíčky

Videorecepty

Vanilkové rohlíčky

Sladké pečení a dezerty