Loupáky – makovky

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 16 loupáků Hodnocení 12 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Když jsou právě vytažené z trouby, nedá se jim vůbec odolat. Tohle je absolutně nej sváteční snídaňové pečivo. A garantuji vám, že tak dobré v klasickém obchodě nemáte šanci koupit!

Suroviny

500 g hladké mouky
230 ml mléka (pokojová teplota nebo vlažné)
100 g změklého másla
75 g cukru
1 vejce (pokojová teplota)
30 g čerstvého droždí (nebo 10 g instantního)
5 g soli
vejce na potření
mák

Rozpis je na 16 loupáků.

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte malý důlek. Přidejte část mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Přikryjte a nechte 20 až 30 minut vzejít.

2 Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Přidejte změklé máslo a hnětejte dalších 10 minut, dokud není těsto sametově hlaďoučké. Zakryjte a nechte kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.

3 Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujte na oválný bochník a rozválejte válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné.

Plát těsta poté nožem rozdělte na čtyři stejně velké trojúhelníky.

Trojúhelník si pak položte zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projeďte, aby se prodloužil do délky.

Prsty ruky pak přiložte k okraji a mírným tlakem a tahem od sebe jej začněte rolovat.

Přehmátněte si dlaněmi dolů a pokračujte v rolování směrem od sebe. Na těsto není potřeba tlačit.

Vznikne vám pěkný srolovaný rohlíček. Je potřeba jej otočit tak, aby stočený cíp trojúhelníku skončil vespod. Je dobré cíp klidně i pořádně smáčknout, aby pod těstem pořádně držel.

Srolovaný tvar jemně uchopte prsty a vytvarujte do tvaru podkovy.

Přeneste na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejte na 170 °C.

4 Dokynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem. Dejte si záležet a pomašlujte je až úplně dospod k pečícímu papíru.

Pomašlované loupáky zasypte mákem a šup s nimi do trouby!

Pečte 15 až 20 minut. Můžete se docela dobře orientovat podle barvy. Jakmile budou krásně zlato-hnědé, můžete je vyndat ven a nechat vychladnout na mřížce.

Máte hotovo! Doufám, že se vám moc povedly ;)

Související

Housky

Chléb a slané pečivo

Martinské rohlíčky z kynutého těsta

Mazanec

Sladké pečení a dezerty

Vánočka

Videorecepty

Chléb Šumava

Videorecepty

Martinské rohlíčky

Videorecepty

Chléb bez hnětení

Videorecepty

Máslové žemličky

Videorecepty

Rohlíky

Chléb a slané pečivo