Máslové žemličky

Kategorie Videorecepty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 12 žemlí Hodnocení 15 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Luxusní snídaně, sendviče, burgery? Tyhle máslové žemle pojmou naprosto cokoliv. A nenechte se prosím zmást – je to jeden z nejsnadnějších receptů!

Jediné, co je potřeba natrénovat, je tvarování. Nic to ale není a prakticky to ukazuji na videu. Naporcované dílky těsta stačí stisknout v dlani a pěkně utáhnout. Netřeba mouky, stačí opravdu jen na čisté pracovní desce.

Druhá zásadní finta? Mrazák! Tyhle žemličky si rád peču do zásoby a mrazím. Nijak je nedopékám, jen je nechám ohřát nad toastovačem.

Suroviny

500 g hladké pšeničné mouky
280 ml mléka
60 g másla
40 g cukru
2 vejce
9 g instantních kvasnic
9 g soli
mák na zdobení

Postup

1 Máslo rozpusťte v rendlíku. Jedno vejce rozšlehejte v misce. Troubu rozehřejte na 210 °C.

2 Do mísy robota prosejte mouku. Přidejte cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Přidejte mléko, vejce a másla. Do robota zasuňte hák na hnětení a začněte hnětat na nejnižší rychlost, aby se ingredience promíchaly (asi 2 až 3 minuty). Poté zvyšte rychlost na střední otáčky a hnětejte asi 8 až 10 minut. Těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy.

3 Uhnětené těsto přendejte do uzavřené nádoby. Zakryjte a nechte kynout asi 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.

4 Jakmile těsto nakyne, ještě v nádobě ho pěstí pěkně splácněte a vyklopte na pracovní desku. Těsto rozdělte na dílky o hmotnosti 60 g. Každý dílek pak vytvarujte do tvaru kulaté bulky. Ty potom rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte asi 25 až 30 minut kynout.

5 Nakynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Plech s bulkami dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 minut, dokud nejsou krásně vybarvené. Upečené žemle přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

Související

Chléb Šumava

Videorecepty

Kynuté buchty

Videorecepty

Toastový chléb

Videorecepty

Martinské rohlíčky

Videorecepty

Chléb bez hnětení

Videorecepty

Třená bábovka

Videorecepty

Rohlíky

Chléb a slané pečivo