Kynuté buchty

Kategorie Videorecepty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 20 buchet Hodnocení 18 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

České buchty jako z pohádky? Ano prosím! Od Vídně až po Prahu jeden z nejvděčnějších moučníků vůbec. Bohaté kynuté těsto, voňavá povidla a poprašek z moučkového cukru.

Kdžy se řekně kynuté buchty, tak pro mě jsou to buchty povidlové. Navíc s trochou tuzemáku, aby pěkně voněly.

Postup na videu je úplně základní. Pokud vás zajímají další fígle a triky, jak se dopracovat k těm nejdokonalejším buchtám, mrkněte dolů na moje tipy!

Suroviny

500 g hladké mouky
220 ml vlažného mléka
100 g cukru
75 g másla
2 vejce
7 g instantního droždí
máslo na potření (75 g)
cukr moučka na posypání
špetka soli

Na náplň:
300 g švestkových povidel
tuzemský rum

Postup

1 Mouku, cukr a špetku soli promícháme v míse robota. Ve středu uděláme důlek, přidáme kvasnice s trochou mléka a rozmícháme na kašičku. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek (15 až 20 minut). Ten mezitím pěkně zvětší objem.

2 Přidáme zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Použijeme hnětací hák a hněteme asi 7 minut, dokud není těsto pěkně hladké a soudržné. Těsto dáme do mísy, zakryjeme a necháme kynout asi 90 minut, dokud neznásobí objem. K povidlům přidáme trochu rumu a rozmícháme.

3 Vykynuté těsto dáme na pracovní desku a rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm. Rádýlkem nebo nožem vykrojíme 20 čtverců a do středu každého přidáme trochu povidel. Rohy čtverce vytáhneme a spojíme ve středu. Prsty utěsníme veškeré sváry a dlaní vytvarujeme do tvaru buchty.

4 Vytvarované buchty skládáme vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Každou buchtu ještě po stranách potřeme máslem. Zakryjeme fólií a necháme kynout asi 15 až 20 minut. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

5 Připravné buchty dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut. Ke konci buchty zkontrolujeme a případně prodloužíme dobu pečení (záleží na tvaru, velikosti a materiálu nádoby na pečení i velikosti vytvarovaných buchet). Ještě teplé buchty zasypte moučkovým cukrem.

Tipy

Extra dochucení těsta. Pro extra voňavé buchty přidejte navíc do těsta citronovou kůru nebo vanilkový cukr.

Vláčné a super-voňavé buchty. Hned po upečení buchty potřete ještě jednou vrstvou rozpuštěného másla, ve kterém jste rozmíchali trochu rumu. Buchty budou krásně vonět!

Vykrajování těsta skleničkou. Alternativní metoda pro dávkování těsta je vykrajování vyváleného těsta skleničkou. Výhodou je, že získáte díly těsta o shodné velikosti. Nevýhodou je, že musíte zpracovat těsto na okrajích.

Správná velikost buchet a dávka těsta. Pro ty nejlepší buchty doporučuji po pvní várce vždy přepočítat množství těsta tak, aby vám vyšel akurátní počet buchet vzhledem k vaší nádobě na pečení. Buchty můžete péct větší a víc natěsno (vyběhnou nahoru jako na videu). Pokud chcete menší a kulatější buchty, dělejte je menší a nechte mezi nimi mezery. Upravte si podle toho i dávkování náplně – čím více se vám jí podaří do buchty uzavřít, tím lépe. Na tvar buchet má vliv i výška pekáče – v tom s vysokým okrajem půjdou nahoru, protože nemají kam utéct, v pekáčku s nízkým okrajem se naopak mohou rozvalit i do strany.

Jiné druhy mouky. Výborné nuchty jsou ze špaldové mouky. Pokud chcete zkusit buchty s celozrnnou moukou, berte jako odrazový můstek náhradu cca 30 % hladké mouky.

Související

Švestková povidla pečená v troubě

Různé

Velikonoční beránek

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční vejce

Videorecepty

Chléb Šumava

Videorecepty

Toastový chléb

Videorecepty

Martinské rohlíčky

Videorecepty

Chléb bez hnětení

Videorecepty

Máslové žemličky

Videorecepty

Třená bábovka

Videorecepty

Rohlíky

Chléb a slané pečivo