Koblihy

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 3 hodiny 30 minut Počet porcí 14 koblih Hodnocení 186 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Nejlepší koblihy jsou vždy ty čerstvé, krásně usmažené a s náplní, na které nikdo nešetřil. Ať při masopustu nebo jen, když na ně máte chuť – koblihy udělají radost úplně pokaždé.

Nejlepší koblihy dělal můj děda Josef a pořád je držím v paměti. Recept jsem si bohužel nikdy nezapsal, takže jsem musel začít úplně od nuly. Pokud to máte podobně a potřebujete nějaký recept na odpíchnutí a další ladění, třeba vám pomůže ten můj.

Recept jsem udělal co nejvíc jednoduchý – obzvlášť co se týče přípravy kynutého těsta a samotného tvarování koblih. Dost často je vidět postup s vykrajováním a plněním za studena. Já vám ukážu jak koblihy vytvarovat a naplnit snadněji.

Suroviny

175 g hladké mouky
175 g polohrubé mouky
150 ml vlažného mléka
60 g rozpuštěného másla
30 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
2 vejce (pokojová teplota)
20 g droždí
1 lžíce tuzemáku
špetka soli
tuk na smažení (řepkový olej, sádlo)

Na plnění a zdobení:
130 g meruňkového džemu
2 lžíce moučkového cukru

Postup

1 Obě mouky prosijte do mísy robota. Přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promíchetje. Ve středu vytvořte důlek, do kterého nalijte část vlažného mléka. Přidejte rozdrobené kvasnice a promíchejte s částí mouky okolo, dokud nevznikne řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít. Za 20 až 30 minut bude mít v sobě krásné bublinky!

2 Do kvásku přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo (ne horké), vejce a tuzemák. S pomocí háku na těsto hnětejte v robotu asi 10 minut. Těsto v míse zakryjte a nechte kynout asi 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.

3 Vykynuté těsto splácněte pěstí a rozdělte na porce s hmotností 50 g. Každý díl těsta pak vytvarujte do tvaru koule (viz video). Uložte na pomoučenou utěrku, zakryjte a nechte dokynout (30 až 45 minut podle okolní teploty).

4 Mezitím, co koblihy kynou, si už pomalu přichystejte nádobu a tuk na smažení. Počítejte s tím, že zahřátí tuku nějakou dobu trvá, tak aby vám koblihy nepřekynuly. Tuk by měl mít teplotu okolo 175 °C.

5 Koblížky smažte v několika várkách. Do oleje koblihu vkládejte opatrně a stranou, která byla při kynutí nahoru, dolů do oleje. První otočku udelejte asi po dvou minutách. Otočte a dosmažte i z druhé strany. Poté klidně ještě jednou dvakrát otočte, aby byly koblihy propečené (celkem potřebují asi 5 až 6 minut). Počítejte s tím, že koblihy při smažení nabývají, tak jich nedávejte najednou moc. Pokud se nafouknou, můžou se do sebe zaklínit a pečou se pak nerovnoměrně. Pokud se kobliha při smažení začně nějak podivně nafukovat, klidně propíchněte bublinu nožem.

6 Hotové koblihy vyskládejte na plech nebo mřížku s papírovými ubrousky. Nechte je vychladnout a zbavit části tuku. Vychladlé koblihy naplňte připraveným džemem. Koblihu stačí ve středu propíchnout tenkým nožíkem a pak plnit cukrářským pytlíkem s úzkou špičkou (dělá se i speciální delší koblihová, ale bez té se klidně obejdete). Úplně ve finále koblihy ozdobte moučkovým cukrem.

Tipy

Voňavé koblihy. V receptu vidíte, že používám trochu tuzemáku a vanilkový cukr. Stějně tak můžete do základu přidat další aromatické složky – citronovou kůru, vanilkový extrakt, skořici, kardamom, muškátový oříšek a další. Platí to i o cukru na obalení nebo posypání, do kterého můžete přidat trochu vanilky nebo vanilkového cukru.

Koblihy s vanilkovým krémem

Pokud vás ve videu nalákaly buclaté koblížky obalené v cukru a vystavené pěkně na stojáka s překypující náplní, tak jste tu správně. Tenhle styl koblih ve světě hodně proslavil Fergus Henderson v St. John (tady originální recept).

V Česku je zase možná znáte z dnes už zavřeného podniku Maso a Kobliha (nyní už jen TRMS). Hodně je zpopularizovala i kolegyně Maškrtnica, u které najdete krásný recept na klasické i kvasové koblížky jedna báseň!

Pokud se do nich budete pouštět, nic složitého v tom není. Koblihy ve finále stačí obalit v cukru a naplnit žloutkovým vanilkovým krémem. Klidně použijte můj žloutkový krém z buchtiček. Obzvlášť do koblih jej doporučuji připravit s vanilkovým luskem.

Jakmile tohle všechno zvládnete, stačí už jen koblížky pěkně vystavit krémem nahoru. Hodí se na to buď mísa nebo menší pekáček, ve kterém se na sebe hezky nahňácnou. Užívejte! ;)

Související

Veganské kynuté buchty s kořeněnými povidly

Sladké pečení a dezerty

Buchtičky s krémem

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Jidáše

Sladké pečení a dezerty

Mazanec

Sladké pečení a dezerty

Vánočka

Videorecepty

Kynuté buchty

Videorecepty

Třená bábovka

Videorecepty

Bublanina

Videorecepty