Vánočka

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 1 vánočka

Královna svátečního stolu – vánočka! Dá docela hodně práce a je potřeba zvládnout několik nástrah. Jakmile ji ale jednou dostanete do ruky, už to nikdy nezapomenete. Ukážu vám jak na to!

Sám ji nejraději dělám ze šesti pramenů. Dají se snadno uplést v jedné vrstvě a nehrozí tak riziko, že se vánočka při pečení sesune na stranu.

Při pečení doporučuji věnovat péči hlavně kvásku na začátku a nechat ho pěkně rozjet. Klíčové je i dopřát vánočce dostatek času na dokynutí po upletení. Pokud vánočku uspěcháte a dáte ji péct ještě nedokynutou, prameny se při naskočení v troubě potrhají.

Nicméně, pořád tu ještě máme posypku z mandlí a moučkový cukr. Tím zamaskujete naprosto cokoliv. Takže na nějakou tu prasklinku nebo zatoulaný pramen nekoukejte – na to se tu vážně nehraje.

Cuketka peče s Kulinou

Recept je součástí mého pekařského speciálu Cuketka peče s Kulinou. Společně s Kulina.cz jsme pro vás připravili i pekařského rádce s produktovými tipy a doporučeními pro všechny domácí pekaře.

V receptu na vánočku používám odměrné nádoby a nepřilnavý plech od KitchenAid, plus nerezové odměrky od de Buyer. Na strouhání citronové kůry používám struhadlo Microplane. Pro perfektní dokynutí můžete na videu vidět v akci formu s poklopem Kaiser.

Suroviny

350 g hladké mouky
150 ml mléka
70 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
30 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí
1 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru)
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

2 Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky a ještě chvíli prohnětejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

3 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

4 Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (podrobně ukazuji na videu). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

5 Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete jí rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu. Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout. Posypka z moučkového cukru čistě nepovinná. Užívejte! :)