Buchtičky s krémem

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 4 Hodnocení 37 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně klidně, protože buchtičky s krémem prostě milujeme! Mrkněte se jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.

Těsto na buchtičky vychází z receptu na klasické buchty, jen je o fous lehčí a méně sladké (protože se podává s krémem). Z různých způsobů tvarování jsem nakonec zvolil metodu, kterou používají i v pekárnách. Buchtičky se jednoduše vykrojí a není třeba je šoulat jednu po druhé.

Krém asi znáte jako klasiku z vanilkového pudinku. Dá se ale udělat i takhle jako žloutkový krém zahuštěný škrobem a ochucený vanilkou.

Na krému je skvělé to, že si můžete sami zvolit zdroj vanilky podle svých možností. Můžete použít vanilinový cukr, vanilkový extrakt, vanilkový cukr (cukr s extraktem nebo mletou vanilkou) i samotný vanilkový lusk.

Na finiš používám klasický tuzemák a jinak si to vlastně ani neumím představit. Je to jeden ze srandovních paradoxů české kuchyně, ale je prostě náš a k buchtičkám určitě patří.

Suroviny

350 g hladké mouky (2,80 Kč)
150 ml mléka (1,90 Kč)
60 g cukru (0,50 Kč)
50 + 30 g másla (do těsta + na potření) (11,80 Kč)
1 vejce (6 Kč)
18 g droždí (1,90 Kč)
špetka soli

Na žloutkový krém:
500 ml mléka (6,50 Kč)
100 g cukru (0,80 Kč)
30 g másla (4,40 Kč)
25 g kukuřičného škrobu (2,40 Kč)
1 vanilkový cukr (popř. vanilinový cukr, vanilkový extrakt nebo lusk) (5,50 Kč)
4 žloutky (12 Kč)
2 lžíce tuzemáku (9,30 Kč)

Cena surovin celkem: 65,80 Kč
Cena na porci: 16,50 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v lednu 2019. Přečtěte si více o kalkulaci. Cena krému dá rapidně snížit, pokud použijete obyčejný vanilkový pudink s cukrem a mlékem (úspora asi 20 Kč). A naopak ji můžete vyšroubovat výše, pokud do krému použijete vanilkový lusk (asi 60 až 100 Kč navíc).

Postup

1 Do mísy robota prosijte mouku. Přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého nalijte asi polovinu mléka a přidejte rozdrobené droždí. Mírně promíchejte a do mléka zapracujte část okolní mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Zakryjte, dejte do tepla a nechte vzejít kvásek (těstíčko zvětší objem a bude mít bubliny).

2 Po vzejití kvásku přidejte zbylé suroviny – druhou polovinu mléka, 50 g rozpuštěného másla (ne horké) a vejce. Hnětejte v robotu s pomocí háku na těsto asi 7 až 10 minut. Těsto stočte do bochánku a nechte kynout v zakryté míse asi 90 minut (dokud těsto neznásobí objem).

3 Vykynuté těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, které rozválejte do tenkých provazců. Počet provazců i jejich délku přizpůsobte velikosti pekáče (viz video). Vytvarované provazce pak vedle sebe rozložte na dno vymazaného pekáče a s pomocí stěrky nebo nože postupně vykrajujte jednotlivé buchtičky.

4 Vytvarované uchtičky potřete zbylým rozehřátým máslem. Zakryjte a nechte dokynout asi 20 až 30 minut. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova (doba pečení se bude různit podle velikosti a výšky pekáče/plechu).

5 Krém k buchtičkám můžete připravit na konci nebo klidně v průběhu prvního kynutí těsta. V rendlíku přiveďte k mírnému varu mléko. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Přidejte žloutky a dobře promíchejte.

6 Horké mléko přelijte z rendlíku do mísy a promíchejte. Obsah mísy vraťte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Krém zhoustne docela rychle a stačí jen minuta nebo dvě (na rozdíl o krémů zahuštěných moukou).

7 Hotový krém sceďte přes jemné sítko do čisté nádoby. Je to nejjistější způsob jak vyloučit případné hrudky. Přidejte studené máslo s rumem a dobře rozmíchejte. Pokud se vám bude zdát krém příliš hustý, můžete jej naředit trochou mléka. Pokud jej chcete uschovat – zakryjte povrch potravinářskou fólií a uložte do lednice.

Tipy

Extra vláčné a voňavé buchtičky. Po upečení můžete buchty přeleštit směsí rozpuštěného másla a rumu. Budou nedostižné a déle vydrží! Samotné těsto můžete ještě navíc obohatit vanilkou a citronovou kůrou.

Krém s vanilkovým luskem. V luxusní verzi krému dejte do mléka s částí cukru zrníčka z vanilkového lusku i lusk samotný a krátce povařte. Pak už stačí jen lusk vyjmout a postupovat stejně jako s vanilkovým cukrem.

Extra úsporná verze. Máslo v těstě nahraďte rostlinným olejem (slunečnicový nebo klidně kostku) a máslo použijte jen na potírání (nebo můžete úplně vynechat). Místo žloutkového krému použijte obyčejný vanilkový pudink s mlékem. I takhle budou buchtičky úžasné a udělají velkou radost! :)

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.

Související

Koblihy

Sladké pečení a dezerty

Švestkové knedlíky

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Jidáše

Sladké pečení a dezerty

Vánočka

Videorecepty

Kynuté buchty

Videorecepty

Martinské rohlíčky

Videorecepty

Tvarohové knedlíky

Sladké pečení a dezerty