Tvarohové knedlíky

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 30 minut Počet porcí 15 až 20 knedlíků

Jedno z nej českých národních jídel! Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezóně. Taky vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické koma, kterým nás knedle posílají do ráje. Mrkněte na video!

Moje knedlíky jsou vždy dělané podle citu a bez složitého koumání. Spíš se snažím, abych neudělal velký nepořádek a aby byly co nejrychleji na stole.

Určitě máte svůj oblíbený recept a ten můj není nijak výjimečný. Žádná finta nebo chyták. Prostě jen Cuketkovy tvarohové knedlíky! :)

Suroviny

250 g tvarohu (jemný nebo měkký)
1 vejce
očištěné jahody (15 až 20 ks)
hrubá mouka
sůl

Poměr jedno vejce na jednu vaničku tvarohu je jednoduchý a snadno si ho zapamatujete. Množství mouky bude vždy podle citu. Sám dávám jen asi 3 až 4 lžíce na jeden tvaroh.

Určitě si taky předem připravte věci na ozdobu – rozpuštěné čerstvé máslo a moučkový cukr.

Postup

1 Do mísy vyklopte tvaroh, přidejte vejce, špetičku soli a promíchejte. Přidejte trochu hrubé mouky (asi 3 lžíce), krátce promíchejte a nechte chvíli odležet. Sám dávám mouky úplně malinko a nechávám těsto ještě trochu lepkavé.

2 Mezitím si připravte velký hrnec s vroucí vodou. Očištěné jahody osušte, ty větší podle potřeby rozkrojte.

3 Těsto po krátkém odležení vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Těsto zbytečně nehnětejte, jen ho s pomocí trochy mouky vyválejte do tvaru válečku (5 až 6 cm v průměru).

4 Z válečku pak odkrajujte dílky těsta, které v dlani rozmáčkněte. Do středu přidejte jahodu, opatrně ji obalte těstem a nakonec ještě trochu vyválejte do tvaru kulatého knedlíku. Šišatost ani občasná tenká stěna vůbec nevadí. I když se to často všude píše, tak tvarohové knedlíky nemají moc velkou chuť praskat.

5 Vytvarované knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut. Uvařené knedlíky pak opatrně vylovte děrovanou naběračkou a před nandáním na talíř naběračku osušte o ubrousek nebo utěrku. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Tipy

Čím víc mouky přidáte, tím budou knedlíky tužší. Stejné je to s hnětením – čím víc budete těsto hnětat, tím budou knedlíky gumovější. Je to i důvod, proč se na tvarohové knedlíky používá hrubá mouka. Vše s jedním cílem – co nejvíce zbrzdit vyvinutí lepku (a s tím související pružnosti) v těstě.

Pro extra bohaté knedlíky nahraďte vejce dvěma žloutky (žloutek je tučnější a dá knedlíkům pěknou barvu).

Vedle másla a moučkového cukru můžete knedlíky podávat se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je můžete obalit ve strouhance opražené na másle.

A co další ovoce? Jasná věc! Jahody, meruňky, švestky jsou nejlepší. Když jste šikovní, tak klidně i borůvky, rybíz nebo maliny.

Jahodový speciál

Recept je součástí letního speciálu Cuketka dělá jahody, kde si můžete nabrat jahod plný košík. Recepty, videa a tipy na zpracování jahod. Ať žije léto!

Související

Solený tvaroh – skrytý poklad české kuchyně

Různé

Jahodové nanuky

Sladké pečení a dezerty

Šlehačkový dort s jahodami

Sladké pečení a dezerty

Bublanina

Videorecepty

Dušená rebarbora s jahodami

Sladké pečení a dezerty

Tvaronočky

Sladké pečení a dezerty

Tvarohové obláčky

Sladké pečení a dezerty