Tvaronočky

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 2

Tvaroh a jahody, když se vám nechce šoulat s knedlíky. Nočky jsou úžasně jemné, a pokud je povaříte jen krátce, zůstanou i pěkně krémové. Jahody na másle je pak skvěle doplňují a společně vytváří pravou letní senzaci.

Podobně jako v receptu na tvarohové obláčky tady využívám přirozenou vlastnost tučného vymačkaného tvarohu. Ten totiž ve vroucí vodě pěkně drží i bez mouky.

S noky bývá většinou sousta práce při výrobě těsta i tvarování. Postup na tvaronočky je ale rychlý a jednoduchý tak, že by ho klidně zvládly i děti.

Suroviny

250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
250 g očištěných jahod
2 lžíce másla
cukr moučka
krupice

Krupice budete potřebovat jen několik lžic. Po obalení noků ji můžete prosít a vrátit zpět do pytlíku. Množství cukru je čistě jen podle chuti, až budete sladit omáčku.

Určitě si taky předem připravte věci na ozdobu – rozpuštěné čerstvé máslo a moučkový cukr.

Postup

1 Připravte si velký hrnec s vroucí a jen malinko osolenou vodou.

2 Tvaroh rozbalte a dejte na papírový ubrousek. Přiklopte dalším ubrouskem a vymačkejte z tvarohu co nejvíc tekutiny. Vymačkaný tvaroh by měl být na povrchu suchý a mírně drolivý. Pokud stále pouští vodu, použijte nový suchý ubrousek a postup opakujte.

S vymačkaným tvarohem se pracuje o poznání lépe. Tolik nelepí a dá se snadno tvarovat.

3 Z vymačkaného tvarohu vytvarujte malé noky (asi 2 cm), které dlaní vyválejte do tvaru kuličky. Vytvarované noky přendejte do misky s krupicí a obalte.

Ušoulat do kuličky a pak lehce obalit.

4 Menší jahody nechte celé, větší nakrájejte na poloviny. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte jahody a minutu poduste. Sundejte z plamene, přikryjte poklicí a nechte dojít. Jakmile jahody pustí šťávu, promíchejte je a doslaďte cukrem podle chuti.

Jahody po chvíli dušení pustí fantastickou šťávu, kterou snadno promícháte s máslem. Zbytečně jahody netrapte, ať je nerozvaříte.

5 Noky opatrně vložte do vroucí vody a povařte jednu až dvě minuty. Opatrně je vylovte děrovanou naběračkou a před nandáním na talíř naběračku osušte o ubrousek nebo utěrku. Podávejte spolu s dušenými jahodami.

Poměr nočků k jahodám můžete libovolně upravit. Doporučuji spíš ve prospěch jahod.

Tipy

Dá se mouka úplně vynechat? Ano, dá, tvaroh ve vroucí vodě ztuhne i bez ní. Nočky jsou pak ale velmi křehké a nedrží tak dobře jako ty obalené v krupici.

Dá se takto zpracovat i další ovoce? Určitě jo, nebojte se experimentovat. Půjde to dobře se sladkým letním ovocem (meruňky, broskve, švestky) a výborné budou i omáčky z borůvek nebo malin.

Jahodový speciál

Recept je součástí letního speciálu Cuketka dělá jahody, kde si můžete nabrat jahod plný košík. Recepty, videa a tipy na zpracování jahod. Ať žije léto!

Související

Solený tvaroh – skrytý poklad české kuchyně

Různé

Jahodové nanuky

Sladké pečení a dezerty

Šlehačkový dort s jahodami

Sladké pečení a dezerty

Bublanina

Sladké pečení a dezerty

Dušená rebarbora s jahodami

Sladké pečení a dezerty

Tvarohové knedlíky

Sladké pečení a dezerty

Tvarohové obláčky

Sladké pečení a dezerty