Tvarohové obláčky

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 20 minut Počet porcí asi 15 knedlíků

Obláčkové knedlíky? Jo! Jsou úžasně lehké, protože jsou celé z tvarohu. Bez míchání těsta i bez prášení moukou. Oslavte s receptem první jahody v sezóně a úžasný český tvaroh.

Tvarohové obláčky využívají přirozených vlastností českého tvarohu, který po zbavení přebytečné tekutiny funguje sám jako jednoduché těsto.

Můžete tak připravit ovocné knedlíky, které jsou obalené jen v tenké vrstvě tvarohu. Nebudete věřit, ale vážně to jde a ještě navíc dost snadno. Určitě snadneji než klasické tvarohové knedlíky.

Takové knedlíky můžete povařit jen krátce a tvaroh uvnitř bude ještě krémový. Pokud dobu vaření prodloužíte, tvaroh ztuhne úplně a bude se chovat víc jako běžné těsto.

Suroviny

250 g tvarohu (měkký nebo tučný)
očištěné jahody (asi 15 ks)
pšeničná krupice

Z jedné kostky tvarohu vyrobíte asi 15 menších knedlíků, což odpovídá dvěma porcím. Množství můžete samozřejmě snadno škálovat – prostě jen přidejte další tvaroh podle počtu jahod a knedlíků.

Určitě si taky předem připravte věci na ozdobu – rozpuštěné čerstvé máslo a moučkový cukr.

Postup

1 Připravte si velký hrnec s vroucí a jen malinko osolenou vodou.

2 Tvaroh rozbalte a dejte na papírový ubrousek. Přiklopte dalším ubrouskem a vymačkejte z tvarohu co nejvíc tekutiny. Vymačkaný tvaroh by měl být na povrchu suchý a mírně drolivý. Pokud stále pouští vodu, použijte nový suchý ubrousek a postup opakujte.

S vymačkaným tvarohem se pracuje o poznání lépe. Tolik nelepí a dá se snadno tvarovat.

3 Z vymačkaného tvarohu postupně odebírejte dílky, které dlaní vyválejte do kuličky (asi 3 cm v průměru). V dlani ji pak rozmáčkněte na placku, přidejte jahodu a pak opatrně zabalte. Knedlík vyválejte dlaní dokulata, dejte do misky s krupicí a obalte.

Množství tvarohu přizpůsobte velikosti jahod. Čím méně tvarohu použijete, tím lépe!

4 Vytvarované knedlíky vložte opatrně do vroucí vody. Knedlíky vařte jeden a půl až pět minut. Po minutě a půl bude jahoda ohřátá a tvaroh uvnitř ještě tekutý. Po třech minutách bude jahoda měkčí a tvaroh ještě stále vláčný. Po pěti minutách je jahoda uvnitř zcela měkká a tvaroh pevnější.

Tvarohové obláčky s jahodami jsou opravdu lehoučké, v kombinaci s máslem a cukrem ale dokonale uspokojující.

5 Uvařené knedlíky opatrně vylovte děrovanou naběračkou. Před nandáním na talíř naběračku s knedlíky otřete o utěrku nebo ubrousek, abyste je zbavili přebytečné vody. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Tipy

Dá se mouka úplně vynechat? Ano, dá, tvaroh ve vroucí vodě ztuhne i bez ní. Knedlíky jsou pak ale hodně křehké a nedrží tak dobře jako ty obalené v krupici (nebo v hrubé mouce).

Vedle másla a moučkového cukru můžete knedlíky podávat se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je můžete obalit ve strouhance opražené na másle.

A co další ovoce? Jasná věc! Jahody, meruňky, švestky jsou nejlepší. Když jste šikovní, tak klidně i borůvky, rybíz nebo maliny.

Jahodový speciál

Recept je součástí letního speciálu Cuketka dělá jahody, kde si můžete nabrat jahod plný košík. Recepty, videa a tipy na zpracování jahod. Ať žije léto!

Související

Solený tvaroh – skrytý poklad české kuchyně

Různé

Jahodové nanuky

Sladké pečení a dezerty

Šlehačkový dort s jahodami

Sladké pečení a dezerty

Bublanina

Sladké pečení a dezerty

Dušená rebarbora s jahodami

Sladké pečení a dezerty

Tvarohové knedlíky

Sladké pečení a dezerty

Tvaronočky

Sladké pečení a dezerty