Dušená rebarbora s jahodami

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 15 minut Počet porcí 2

Přiznám se bez mučení, že s rebarborou nejsem velký kamarád. Nedávno jsem si ale do rohu zahrady vysadil voňavou malinovou odrůdu a letos mi konečně narostla tak hezky, že jsem prostě neodolal!

Zkusil jsem úplně jednoduchý postup, kdy se rebarbora podusí v cukru. A jako správný rebarborofob jsem to i trochu naředil jahodami. Výsledek? Ohromná dobrota.

Navíc velmi jednoduchá na přípravu. Dušené ovoce pak doporučuji naložit do misky společně s nějakým krémovým mléčným výrobkem. Já jsem sáhl po skyru, protože pěkně rozčísne sladkost ovoce a použitého cukru. Skvělé to ale bude i s tučnějším řeckým jogurtem nebo se zakysanou smetanou.

Posypka z pistácií je už jen pro křupnutí a na krásu. Stejně tak můžete použít piškoty, máslové sušenky nebo trochu křupavého müsli.

Suroviny

250 g rebarbory
250 g jahod
400 g skyru (řeckého jogurtu, zakysané smetany)
2 lžíce cukru
2 lžíce blanšírovaných pistácií

Postup

1 Rebarboru i jahody očistěte. Jahody nakrájejte na poloviny (větší na čtvrtiny), rebarboru na menší dílky (5 cm).

2 Rebarboru dejte do rendlíku. Přidejte cukr a podlijte malinko vodou. Přiveďte k varu a povařte do změknutí (10 minut).

3 Přidejte jahody a ty společně s rebarborou poduste už jen chvíli. Stačí jim 3 až 5 minut a máte hotovo! Rozdělení do misek a ozdobu z nasekaných pistácií už zvládnete snadno.

Tipy

Rebarbora obsahuje antinutrient kyselinu šťavelovou a proto se doporučuje ji jíst jen občasně a v omezeném množství. Nadměrná konzumace může vést k tvorbě ledvinných kamenů, tak si dejte pozor.

V některých návodech se někdy uvádí, že je potřeba rebarboru před použitím loupat. Platí to ale jen u silných řapíků, které jsou vláknité (podobně jako řapíkatý celer). Běžně kupovaná rebarbora je rychlená a silná vlákna neobsahuje, takže ji loupat nemusíte. Ani moje malinová rebarbora ze zahrádky žádná tuhá vlákna neměla.

Dá se skyr vyrobit doma? Dá, připravte se ale na to, že to není úplně jednoduché. V návodu na domácí skyr vám to podrobně vysvětlí Domácí lékař.

Jahodový speciál

Recept je součástí letního speciálu Cuketka dělá jahody, kde si můžete nabrat jahod plný košík. Recepty, videa a tipy na zpracování jahod. Ať žije léto!

Související

Jahodové nanuky

Sladké pečení a dezerty

Šlehačkový dort s jahodami

Sladké pečení a dezerty

Bublanina

Sladké pečení a dezerty

Tvarohové knedlíky

Sladké pečení a dezerty

Tvaronočky

Sladké pečení a dezerty

Tvarohové obláčky

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Jahodová marmeláda bez pektinu

Různé