Veganské kynuté buchty s kořeněnými povidly

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 20 buchet Hodnocení 1 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Klasika upečená s použitím výhradně rostlinných surovin. Bez kompromisů a k nerozeznání od těch s vejci, mlékem a máslem. Musíte je zkusit!

Ano, opravdu v receptu nenajdete vejce, mléko ani máslo. Dokonce ani tuzemák. I přesto jsou to jedny z nejlepších buchet, jaké si doma můžete upéct.

Místo másla jsem použil voňavý kokosový tuk, díky kterému jsou buchty ještě voňavější. Tuzemák v povidlech jsem zase nahradil dávkou aromatického koření v datlovém sirupu. A můžu vás ujistit – pokud buchty vypadají lákavě, tak v reálu jsou ještě lepší!

Suroviny

350 g hladké pšeničné mouky
150 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
260 ml rostlinného nápoje
100 g třtinového cukru
130 g kokosového tuku
25 g čerstvého droždí
1/2 lžičky mleté vanilky
1/2 lžičky soli
kůra z půlky biocitronu

Na povidlovou náplň:
300 g švestkových povidel
4 lžíce datlového sirupu
4 lžíce vody
1 badyán
1 kousek celé skořice
3 hřebíčky

Postup

1 Do rendlíku dejte 4 lžíce datlového sirupu a 4 lžíce vody. Přidejte celé koření, přiveďte k varu a svařte zpět na sirup. Vyjměte koření a nechte vychladnout. Připraveným sirupem nařeďte povidla do správné konzistence. Do řidších povidel méně, do tuhých povidel více.

2 Mouku, třtinový cukr, mletou vanilku a sůl promíchejte v míse robota. Ve středu udělejte důlek, přidejte droždí s trochou nápoje a rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek.

3 Přidejte zbylý rostlinný nápoj, 75 g rozpuštěného, ale vychladlého kokosového tuku a citronovou kůru. Hněťte 10 minut, dokud není těsto pěkně hladké a soudržné. Zakryjte a nechte kynout 90 minut.

4 Z vykynutého těsta rozválejte obdélníkový plát silný asi 1 cm. Rádýlkem nebo nožem vykrojte 20 čtverců. Do středu každého čtverce dejte trochu povidel, rohy vytáhněte a spojte. Prsty utěsněte veškeré spoje a dlaní vytvarujte do tvaru buchty.

5 Každou buchtu po stranách potřete zbylým tukem a naskládejte vedle sebe do vymazaného pekáče. Zakryjte a nechte ještě kynout asi 20 minut.

6 Předehřejte troubu a pečte 30 až 40 minut při 180 °C.

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.

Související

Koblihy

Sladké pečení a dezerty

Buchtičky s krémem

Sladké pečení a dezerty

Kynuté buchty

Videorecepty