Chléb bez hnětení

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 15 hodin Počet porcí 4

Chcete péct, ale odrazuje vás složitá práce s těstem a hnětení? Myslím, že pro vás něco mám. Chléb bez hnětení je jeden z nejúžasnějších vynálezů ve světě pečení. Upéct ho zvládne opravdu každý a výsledek je vzhledem k vynaložené práci naprosto parádní.

Celý příběh nehněteného chleba si přečtěte v mém starším článku. Samotný recept je starý už přes 10 let a po celém světě zažil nespočet různých variací a verzí. Pravdou ale zůstává, že jde o jeden z nejlepších receptů na světě, pokud jde o nenáročné pečení v domácích podmínkách.

Potřebujete jen mouku, sůl a trochu instantního droždí. Pak ještě nějaký pořádný hrnec nebo pekáč s poklicí a můžete jít na to (péct můžete i ve skle).

Na videu ukazuji mísení surovin, práci s těstem i proměny těsta při kynutí a pečení. Pokud jste svůj pokus o chléb bez hnětení stále odkládali, tak teď už nemáte žádnou výmluvu. Hurá na to!

Cuketka peče s Kulinou

Recept je součástí mého pekařského speciálu Cuketka peče s Kulinou. Společně s Kulina.cz jsme pro vás připravili i pekařského rádce s produktovými tipy a doporučeními pro všechny domácí pekaře.

V receptu na rohlíky používám odměrné nádoby Kitchenaid. Hlavní hvězdou receptu je ale kulatý hrnec od Emile Henry v barvě Burgundy.

Suroviny

500 g pšeničné chlebové mouky
430 g vody
10 g soli
4 g instantního droždí

Péct můžete i s obyčejnou hladkou moukou. Tu chlebovou ale opravdu doporučuji – posune chléb o kousek dál. Pšeničnou chlebovou mouku přitom snadno seženete v každém supermarketu.

Postup

1 Do mísy dejte mouku, droždí, sůl a vodu. Promíchejte tak, aby se suroviny spojily a aby nikde nebyl žádný kus suché mouky. Míchat stačí opravdu krátce – půl minuty a hotovo. Mísu zakryjte a nechte těsto kynout při pokojové teplotě 12 až 16 hodin.

2 Druhý den vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Bude hodně tekuté, tak se nelekněte a vezměte to stěrkou na těsto. Hroudu těsta poprašte trochou mouky a dlaněmi vytvarujte na přibližný tvar obdélníku. Poté těsto čtyřikrát přeložte (viz video) – nejprve horní okraj k sobě, potom levý okraj doprava, pravý okraj doleva a nakonec dolní okraj nahoru a pod.

Pokud máte stěrku, můžete balíček těsta dotvarovat podsouváním a zároveň rotací stěrky směrem do středu (také ukazuji na videu). Tenhle krok ale můžete klidně vynechat. Tady hlavně platí – žádný stres! Balíček těsta nemusí být úplně dokonalý. Úplně stačí, když se vám ho podaří čtyřikrát přeložit.

3 Kulatou ošatku nebo mísu vyložte čistou utěrkou. Zaprašte moukou a hrubou krupicí (polentou, otrubami, vločkami). Poté do ošatky opatrně vložte vytvarovaný bochník (svárem dolů). Povrch můžete opět trochu zaprášit. Zakryjte a nechte kynout další 2 hodiny.

4 Asi 45 minut před koncem kynutí rozehřejte troubu na 250 °C. Do trouby vložte litinový nebo keramický hrnec s poklicí a nechte ho také rozehřát (poklici odklopte a opřete na stranu).

5 Když je těsto vykynuté, je potřeba ho opatrně a zároveň co nejrychleji dát do rozehřátého hrnce, přiklopit a ihned péct. Doporučuji si na hrnec připravit nějakou podložku a pak chňapky nebo utěrky pro manipulaci s ním. Těsto můžete do hrnce vyklopit přímo z ošatky, sám si ale radši bochník opatrně vyklopím na dlaň levé ruky, otočím zpět do pravé a pak pěkně s přehledem vsadím do hrnce.

6 Přiklopte poklicí, dejte ihned do trouby a pečte 30 minut. Poté poklici sundejte a pečte dál podle barvy kůrky – 15 až 20 minut. Když je kůrka krásně vypečená, vyndejte chléb opatrně z hrnce a nechte vychladnout na mřížce. Máte hotovo!

Související

Kynuté buchty

Videorecepty

Toastový chléb

Videorecepty

Martinské rohlíčky

Videorecepty

Máslové žemličky

Videorecepty

Třená bábovka

Videorecepty

Rohlíky

Chléb a slané pečivo
ARCHIV

Chléb šumava bez hnětení

Chléb a slané pečivo
ARCHIV

Český chléb

Chléb a slané pečivo
ARCHIV

Chléb bez hnětení

Chléb a slané pečivo