Vejce Benedikt

Kategorie Různé Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 8 Hodnocení 17 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Největší snídaňová klasika! Možná taky nejpracnější, ale na to se už u stolu nikdo neptá. Provedu vás celý recept krok za krokem. Ztracená vejce i holandskou zvládnete na jedničku!

Vejce Benedikt tvoří opečený plátek anglického snídaňového muffinu, na něm plátek šunky, na šunce ztracené vejce a to vše přelito holandskou omáčkou. Komponent to věru není mnoho, jsou ale docela pracné i obtížné.

Určitě vždy začněte ztracenými vejci. Připravte si opečené muffiny, šunku i komplet prostírání. teprve na konci se pusťte do holandské omáčky a tou pak ve zakončete a kompletujte na talířích.

Obzvlášť zde se vyplatí rychlá varianta holandské omáčky v mixéru. Neuvěřitelně zrychlí celý postup a dá se v pohodě připravit i z polovičního množství másla. Na videu to ale ukazuju pěkně komplet i se základním postupem.

Suroviny

8 čerstvých vajec
8 plátků šunky
4 anglické muffiny (nebo fajnové žemličky)
4 žloutky
250 g rozpuštěného přepuštěného másla (může být i obyčejné)
1 lžíce vinného octa
4 lžíce vody
1 lžíce nahrubo drceného pepře
1/2 citronu
bylinky
sůl

Rozpis surovin je pro 8 porcí. Množství se dá rozumně zmenšit na polovinu, pokud budete pracovat v malé misce s rendlíkem. Pokud budete upravovat míry – nikdy nesnižujte poměr másla.

Je důležité použít opravdu čerstvá vejce. Čím je vejce čerstvější, tím má pevnější bílek a tím lépe bude držet pohromadě. Starší vejce mají bílek hodně tekutý a poznáte to v momentě, když vložíte vejce do vody. Ve vodě bude plavat spousta kousků sraženého bílku.

Pokud nemáte, můžete muffiny nahradit nějakou pěknou máslovou žemlí nebo i dobrým toastovýcm chlebem. K obojímu mám podrobný videorecept.

Výběr šunky máte taky široký – anglickou libovou, klasickou dušenou, parmskou, šunku od kosti ale klidně i vykřupanou snídaňovou slaninu. V klasických receptech bývá šunka opečená, ale já ji mám nejraději jen tak. Nechám na vás!

Postup

1 Připravte si nejprve ztracená vejce. Vodu v hrnci osolte a přidejte i trochu octa. Přiveďte těsně pod bod varu a lžící vodu roztočte, aby vytvořila mírný vír. Vejce vyklepněte do cedníku nebo do děrované naběračky (zbaví vás nejvíc tekutého bílku, který dělá nepořádek). Přímo z naběračky pak opatrně nechte vajíčko sjet do středu víru. Vařte 3 až 4 minuty.

2 Uvařená vejce dejte stranou do studené vody. Před podáváním je pak na minutu ponořte do teplé vody a pak krátce osušte na ubrousku. Muffiny opečte dokřupava. Pokud je budete používat, připravte si i bylinky na ozdobu.

3 Pro holandskou omáčku budete potřebovat svařený ocet. Připravte si ho v rendlíku, kde dáte 1 lžíci dobrého vinného octa, 4 lžíce vody a lžíci nahrubo drceného pepře (ne mletý, jen opravdu nahrubo drcený). Přiveďte k varu a svařte o třetinu objemu. Sceďte přes jemné sítko a nechte vychladnout.

4 Teď už jdeme konečně na holandskou. Začněte tím, že si připravíte vhodný pár – hrnec a mísa, která do něj tak akorát sedne. Na dně hrnce by měla být tenká vrstva vody (cca 3 cm) a o kousek nad ní pak dno misky. Vodu v hrnci přiveďte k varu. Žloutky dejte do mísy. Přidejte svařenou octovou redukci a metličkou spolu se žloutky rozmíchejte.

5 Hrnec s vodou si dejte mimo plamen. Přiklopte mísou a bez rozpaků začněte žloutky šlehat. Šlehejte pěkně energicky a nevynechte žádné místečko na dně mísy. Na videu ukazuji postup s klasickou metlou, obzvlášť tady se ale hodí tyčový mixér s metličkou v nástavci. Žloutky se vám postupně promění před očima. Nejprve zesvětlají a pak i krásně zhoustnou. Poznáte to tak, že za metlou zůstávají pěkné stuhy a závěje z našlehaných žloutků.

6 Za stálého šlehání postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Zprvu jen po kapkách a tenkým pramínkem. Každou porci másla musíte průběžně rozmíchat. Omáčka teď začne nabírat finální podobu a krásně zhoustne.

7 Jakmile zašleháte všechno máslo, dochuťte omáčku citronovou šťávou a solí. Nebojte se toho! Omáčku je potřeba dochutit poměrně výrazně. Od této chvíle je potřeba s omáčkou zacházet opatrně – udržujte ji zakrytou a nejlépe v mírném teple (dá se použít i termoska).

8 Jdeme konečně do finále. Připravte si muffiny a ztracená vejce. Teď je ta správná chvíle je ohřát a osušit na ubrousku. Vejce Benedikt zkompletujte na talíři. Nejprve anglický muffin, pak plátek šunky, ztracené vejce, holandská omáčka a malinko bylinek. Pokud jste se probojovali až sem, jste absolutně nejlepší – teď už zvládnete v kuchyni cokoliv.

Související

Toastový chléb

Videorecepty

Máslové žemličky

Videorecepty

Chřest na toastu s holandskou omáčkou

Zelenina

Májovky na toastu

Různé

Holandská omáčka

Videorecepty