Housky

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Střední Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 14 až 18 housek Hodnocení 223 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Domácí rohlíky patří k mým nejoblíbenějším receptům. A i když je těsto velmi podobné, tak u housek je potřeba zvládnout i jejich zapletení. Ve videoreceptu vám ukážu jak to zvládnout v pěti krocích a pěkně z jednoho pramene. Budete si připadat jako mistři pekaři!

Suroviny

500 g hladké pšeničné mouky
275 g vody
55 g změklého sádla
15 g čerstvého droždí (6 g instantního)
11 g soli
mák nebo kmín na posyp

Pokud nahradíte sádlo máslem a vodu mlékem, získáte o něco bohatší máslové houstičky. Pokud budete dávat instantní droždí, rozmíchejte ho v mouce. Postup ukazuji v receptu na rohlíky.

Postup

1 Mouku a sůl dejte do mísy a promíchejte. Uprostřed udělejte důlek. Přidejte polovinu vody, rozdrobené droždí a rozmíchejte s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek. Stačí 20 až 30 minut, dokud v kvásku neuvidíte bublinky.

2 Přidejte zbylou vodu a změklé sádlo. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Těsto zakryjte a nechte kynout 60 až 90 minut, dokud neznásobí objem.

3 Vykynuté těsto pěstí smáčkněte a s pomocí váhy rozdělte na jednotlivé dílky těsta. Buď 45 g pro malé pletýnky (na videu) nebo 60 g pro velké housky. Každý díl pak vytvarujte podle videa nebo návodu níže.

4 Upletené housky dejte na nepřilnavý plech nebo na klasický plech vystlaný pečicím papírem. Housky zakryjte a nechte dokynout na 20 až 30 minut. Mezitím si rozehřejte troubu na 230 °C.

5 Dokynuté housky vložte do trouby a pečte asi 10 minut krásně dozlatova. Po upečení je přeneste na mřížku a nechte vychladnout. Spotřebujte rychle – nejlepší housky jsou jedině čerstvé! Pokud chcete housky uchovat déle, nechte je zmrazit.

Pletení housky z jednoho pramene

Začněte dílkem těsta, který má hmotnost 45 (pro menší pletýnky) až 60 g (pro klasické velké housky). Nebuďte leniví těsto zvážit na váze, výsledné pletýnky pak budou mít stejné rozměry a budou rovnoměrně vypečené. Dílek těsta stočte a rozválejte na pramen, který má na délku asi 25 až 30 cm.

1 S pletením začněte tak, že pravý okraj pramene přeložíte zhruba ve středu. Vznikne vám takovéhle pěkné očko. Přeložený konec by měl kousíček přesahovat, aby vám v dalších krocích neutekl.

2 Teď vezměte levý konec a provlečte do skrz vzniklé očko na pravou stranu. Těsto není potřeba příliš utahovat ani zbytečně mačkat.

3 Vezměte dolní část očka a jednou ho přetočte směrem doprava. Vidíte, jak se to začíná pěkně rýsovat? :)

4 Už jsme skoro ve finále. Teď vezměte osamocený konec pramene vpravo nahoře a zasuňte ho do dírky ve spodní části očka.

5 Co s camfourkem nahoře? Prsty ho malinko vytáhněte a přeložte do spodní části pletýnky. Máte hotovo!

Související

Pivní rohlíky

Chléb a slané pečivo

Loupáky – makovky

Sladké pečení a dezerty

Špaldové pletýnky

Videorecepty

Chléb Šumava

Videorecepty

Rohlíky

Chléb a slané pečivo

Český chleba

Chléb a slané pečivo