Špaldové pletýnky

Kategorie Videorecepty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 2 hodiny Počet porcí 20 pletýnek Hodnocení 15 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Chcete se naučit péct klasické české housky, ale ze špaldové mouky? Krásně zlaté, vykřupané a s chutí a vůní pšenice špaldy? Žádný problém! Pojďte se podívat na recept, který jsme pro vás společně s Maškrtnica.cz připravili.

Recept se v podstatě nijak neliší od receptu na klasické české rohlíky. Používáme tu ale 100% podíl hladké špaldové mouky a také nižší podíl vody v těstě.

Zrovna u pletýnek je náročnější i samotné tvarování, ale nebojte se – všechno vám podrobně ukážeme na videu i na obrázcích krok za krokem.

Pečeme se špaldou

Recept je součástí speciálu Pečeme se špaldou, který pro vás připravili pan Cuketka, Maškrtnica.cz a Babiččina volba. Mrkněte se určitě i na druhý recept, který zase používá pšeničnou mouku celozrnnou.

Suroviny

500 g hladké špaldové mouky
220 g vody
8 g sušeného droždí
11 g soli
60 g másla (nebo sádla)
mák, sezam nebo kmín na posyp

1 Do mísy robota dejte mouku, droždí, sůl. Promíchejte, přidejte vodu a máslo.

2 Vložte hnětací hák a nechte hníst v (hněťte) asi 10-12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně.

3 Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát cca 45 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí.

4 Na standardní velikost housek těsto rozdělte po 60 g kouscích a z každého uválejte pramen, ze kterého následně upletete pletýnku.

5 Pletýnky dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout asi 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

6 Troubu nechte předehřát na 230 °C. Pletýnky postříkejte vodou z rozprašovače, posypejte mákem a nechte péct přibližně deset minut do zlatavé barvy. Pokud se housky neupečou za tuto dobu, zkuste zvýšit teplotu a přidat 1-2 minuty, dlouhé sušení jim nesvědčí.

7 Upečené housky nechte alespoň trochu vychladnout. Nejlepší jsou čerstvé, v mikrotenovém sáčku vydrží měkké i do druhého dne.

Pletení housky z jednoho pramene

Začněte dílkem těsta, který má hmotnost 45 (pro menší pletýnky) až 60 g (pro klasické velké housky). Nebuďte leniví těsto zvážit na váze, výsledné pletýnky pak budou mít stejné rozměry a budou rovnoměrně vypečené. Dílek těsta stočte a rozválejte na pramen, který ma na délku asi 25 až 30 cm.

1 S pletením začněte tak, že pravý okraj pramene přeložíte zhruba ve středu. Vznikne vám takovéhle pěkné očko. Přeložený konec by měl kousíček přesahovat, aby vám v dalších krocích neutekl.

2 Teď vezměte levý konec a provlečte do skrz vzniklé očko na pravou stranu. Těsto není potřeba příliš utahovat ani zbytečně mačkat.

3 Vezměte dolní část očka a jednouho přetočte směrem doprava. Vidíte, jak se to začíná pěkně rýsovat? :)

4 Už jsme skoro ve finále. Teď vezměte osamocený konec pramene vpravo nahoře a zasuňte ho do dírky ve spodní části očka.

5 Co s camfourkem nahoře? Prsty ho malinko vytáhněte a přeložte do spodní části pletýnky. Máte hotovo!

Související

Velikonoční vejce

Videorecepty