Bezvaječné těstoviny

Kategorie Různé Obtížnost Nízká Hodnocení 8 hlasů

Mouka, voda, trocha oleje a sůl. Jen základní suroviny ze spíže, ale dají se s nimi vykouzlit parádní těstoviny nejrůznějších tvarů. Ukážu vám základní zpracování i tři různé recepty na jejich využití.


Suroviny

400 g hladké mouky (popř. polohrubé)
230 ml vody
2 lžíce oleje
sůl

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, sůl, vodu a olej. Hnětejte hnětacím hákem asi 10 minut. Hotové těsto zakryjte nebo zabalte do potravinové fólie. Nechte odležet 30 minut.

2 Poté těsto po menších porcích rozválejte a vytvarujte na jednotlivé tvary. Můžete jej rozválet i do tenké vrstvy a nakrájet na nudle. Těstoviny pak uvařte ve vroucí vodě. Délku vaření přizpůsobte tvaru. Na rozdíl od vaječných se tyhle hned tak nerozvaří a vydrží docela dlouho pěkně na skus. proto je vždy nejlépe ochutnejte.

Nočky s medvědím česnekem

Těsto rozválejte na tenké hady s průměrem menším než 1 cm. Nočky musí být opravdu malinké, protože na rozdíl od těch klasických z bramborového těsta, jsou po uvaření o fous tužší. Opravdu tedy prosím o pidi nočky.

Medvědí česnek rozmixujte spolu se změklým máslem. Výrazně dochuťte solí a pepřem. Uvařené nočky sveďte. Přidejte máslo s medvědím česnekem a rozmíchejte. Přidejte i trochu vody z vaření noků, aby se vše pěkně spojilo.

Tlusté špagety s rajskou

Tlusté špagety tvarujte spíše podle trpělivosti. Rajskou pak svedete úplně snadno. Rozpustíte máslo, přidáte mouku a uděláte světlou zásmažku. Přidáte protlak, promícháte a zalijete vývarem.

Metličkou rozšlehat, přidat nové koření a povařit do zhoustnutí, alespoň 20 minut. Dochutit cukrem podle vlastní preference a podávat s uvařenými špagetami. Pokud je chcete mít extra dobré, tak špagety po scezení ještě promíchejte v hrnci s trochou másla a na vrch pak přidejte strouhaný parmazán

Těstovinové šulánky s mákem

Podobně jako u nočků je vytvarujte menší než klasické šulánky z bramborového těsta. Jinak je to ale klasika. Pokud se vám nechce dělat se šouláním, můžete z těsta samozřejmě udělat klasické široké nudle (postup mám u kaldounu).

Hotové šulánky jinak stačí zalít rozpuštěný máslem a bohatě zasypat mletým mákem a moučkovým cukrem. Neuvěřitelná dobrota!

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.