Bramborové placky

Kategorie Videorecepty Obtížnost Střední Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 12 placek Hodnocení 193 hlasů

Vopelky, lokše, patenty, přesňáky – to všechno jsou bramborové placky. Jednoduché a nesmírně uspokojující jídlo z brambor. Sladké s povidly, slané se sádlem a třeba k pečené huse.


Proč jsou tak dobré a návykové? Za mě je na prvním místě skutečnost, že se opékají nasucho. To jim dává typickou vůni a chuť, která chybí jiným jídlům z brambor.

Na druhém místě řadím vláčnost placek. S tím souvisí hlavně to, kolik mouky do nich nacpete. Sám se snažím s moukou co nejvíc šetřit. A dávám jen tolik, abych se k plackám nepřilepil.

Texturu placek si můžete pojistit i přidáním vejce. Pamatujte ale, že vajíčko přeci jen trochu ubere na chuti brambor a placky pak budou trochu jiné. Pokud můžete, určitě zkuste placky bez použití vejce.

Suroviny

1 kg brambor (varný typ C)
250 g polohrubé mouky
sůl

Postup

1 Brambory uvařte ve slupce. Oloupejte a nechte vychladnout (klidně i do druhého dne). Uvařené brambory nakrájejte na kostky a prolisujte v lisu na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle.

2 Brambory rozprostřete na pracovní desce do tenké vrstvy. Vydatně osolte a v jedné vrstvě zaprašte moukou. Poté pomocí stěrky nebo rukou promíchejte a vypracujte na soudržné těsto. Pokud je potřeba, přidejte mouku navíc.

3 Pro pečení placek si rozehřejte litinovou pánev, tál nebo samotnou plotnu. Placky opékejte nasucho. Nejprve z jedné strany, dokud na placce neuvidíte puchýře a dokud nebude zespod na několika místech pěkně dohněda. Otočte a nechte placku nafouknout. Propíchněte a opatrně stlačte, aby se placka propekla rovnoměrně.

4 Hotové placky dávejte na sebe a zakryjte miskou, abyste je udrželi teplé. Pokud chcete, můžete placky potírat rozpuštěným sádlem nebo máslem.

Související

Martinské rohlíčky z kynutého těsta

Svatomartinská husa

Videorecepty

Martinské rohlíčky

Videorecepty