Cheeseburger se slaninou

Kategorie Maso Obtížnost Střední Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 11 hlasů

Můj recept na burger? S vyzrálým hovězím, se sýrem a s několika plátky vykřupané slaniny. Pikantní ďábelka a koprové okurky v rámci zeleniny. Hlavně si to zbytečně nekomplikovat! ;)


Suroviny

800 g vyzrálého hovězího masa (chuck roll)
150 g snídaňové slaniny
4 velké žemle na burgery
4 plátky čedaru
2 velké nakládané okurky
2 lžičky nakládaného kopru
75 g majonézy
2 lžíce kečupu
2 lžíce másla
sůl, pepř, mleté chilli, sušený česnek
olej na potření

Postup

1 Okurky nakrájejte na plátky a promíchejte s koprem. Majonézu promíchejte s kečupem a dochuťte mletým chilli, sušeným česnekem a lákem z okurek.

2 Slaninu dejte do pánve, podlijte trochou vody a na mírném plameni nechte pomalu pustit tuk. Poté opečte z obou stran dokřupava a dejte stranou na ubrousek.

3 Maso očistěte, nakrájejte na větší kostky a namelte v mlýnku na maso (středně hrubý nástavec). Z mletého masa odvažte jednotlivé porce (á 175 až 200 g). Maso zbytečně nehnětejte a vyformujte do tvaru burgerů, uprostřed mírně promáčkněte. Maso by mělo být o kousek větší než žemle.

4 Připravené burgery z obou stran výrazně osolte a opepřete. Potřete olejem a dejte péct na rozpálenou litinovou pánev. Pečte dohromady okolo 6 až 8 minut podle požadovaného stupně propečení. Po prvním otočení, dejte na maso plátek sýra a nechte rozpustit.

5 Připravené burgery dejte stranou. Žemle nakrojte a opečte na rozehřátém másle. Hotové burgery složte ze spodní žemle, kterou potřete připravenou omáčkou. Přidejte koprové okurky, maso se sýrem, slaninu a přiklopte horní žemlí, kterou také potřete trochou omáčky.

Tipy

Pokud se chcete více přiblížit klasickému americkému burgeru, použijte místo čedaru plátkovaný tavený sýr. Sýr bude mít méně výraznou chuť, ale zase se krásně roztopí.

Čerstvě a dobře!

Recept je součástí seriálu Čerstvě a dobře, ve kterém vám společně s MAKRO ČR ukážu jak vařit jednoduše, dobře a z čerstvých surovin.

Související

Beyond Burger

Videorecepty