Chlebový salát s tvarohem a rajčaty

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 11 hlasů

Variace na italský chlebový salát panzanella, tentokrát ale s českým tučným tvarohem. Rychlovka na svačinu a univerzální způsob jak zpracovat starší chléb a zároveň obohatit zeleninový salát.


Tvaroh je jedna z ingrediencí, která si v české kuchyni určitě zaslouží větší pozornost. A určitě nemusí končit jen v tvarohových knedlících.

Pokud vás zajímá víc, mrkněte se jak solený tvaroh funguje v salátech obecně. Na přesné kombinaci zeleniny totiž zas až tak nezáleží.

Suroviny

500 g tučného tvarohu (27,40 Kč)
400 g rajčat (16 Kč)
4 plátky staršího chleba (4,80 Kč)
1/4 cibule (0,40 Kč)
1 hrst bazalky (9,90 Kč)
3 lžíce slunečnicového oleje (1,20 Kč)
3 lžíce octa (0,50)
sůl, pepř

Cena surovin celkem: 60,20 Kč
Cena na porci: 15 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Přečtěte si více o kalkulaci.

Postup

1 Plátky chleba dejte do toastovače a opečte dozlatova. Poté nakrájejte na kostky. Chléb také můžete opéct v troubě dokřupava.

2 Tvaroh dejte do misky, výrazně osolte a promíchejte. Měl by chutnat podobně výrazně jako balkánský sýr nebo feta. Rajčata nakrájejte na dílky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Bazalku nahrubo nasekejte.

3 Do mísy dejte rajčata, chlebové kostky, cibuli a bazalku. Zakápněte slunečnicovým olejem a octem. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Tvaroh rozdělte na dno talíře, nandejte salát a servírujte.

Tipy

Olivový olej. V bohatší verzi použijte olivový olej. Tvrdý chléb. Na salát můžete použít i opravdu tvrdý chléb, protože v zálivce a šťávě z rajčat pěkně změkně. Bylinky. Kromě bazalky můžete použít i petrželku.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.