Variace na italský chlebový salát panzanella, tentokrát ale s českým tučným tvarohem. Rychlovka na svačinu a univerzální způsob jak zpracovat starší chléb a zároveň obohatit zeleninový salát.
Tvaroh je jedna z ingrediencí, která si v české kuchyni určitě zaslouží větší pozornost. A určitě nemusí končit jen v tvarohových knedlících.
Pokud vás zajímá víc, mrkněte se jak solený tvaroh funguje v salátech obecně. Na přesné kombinaci zeleniny totiž zas až tak nezáleží.
500 g tučného tvarohu (27,40 Kč)
400 g rajčat (16 Kč)
4 plátky staršího chleba (4,80 Kč)
1/4 cibule (0,40 Kč)
1 hrst bazalky (9,90 Kč)
3 lžíce slunečnicového oleje (1,20 Kč)
3 lžíce octa (0,50)
sůl, pepř
Cena surovin celkem: 60,20 Kč
Cena na porci: 15 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Přečtěte si více o kalkulaci.
1 Plátky chleba dejte do toastovače a opečte dozlatova. Poté nakrájejte na kostky. Chléb také můžete opéct v troubě dokřupava.
2 Tvaroh dejte do misky, výrazně osolte a promíchejte. Měl by chutnat podobně výrazně jako balkánský sýr nebo feta. Rajčata nakrájejte na dílky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Bazalku nahrubo nasekejte.
3 Do mísy dejte rajčata, chlebové kostky, cibuli a bazalku. Zakápněte slunečnicovým olejem a octem. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Tvaroh rozdělte na dno talíře, nandejte salát a servírujte.
Olivový olej. V bohatší verzi použijte olivový olej. Tvrdý chléb. Na salát můžete použít i opravdu tvrdý chléb, protože v zálivce a šťávě z rajčat pěkně změkně. Bylinky. Kromě bazalky můžete použít i petrželku.
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.