Clafoutis

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 22 hlasů

Clafoutis alespoň jednou ročně! Je hodně rychlý, návykový a navíc nabízí snadnou cestu jak se zbavit sezónního ovoce. Největší klasika je to s třešněmi, použít ale můžete i další letní úrodu.


Receptů a variant clafoutis najdete opravdu hodně. Liší se většinou množstvím přísad a hustotou těsta. Clafoutis se dělá z řídkého palačinkového těsta a jí se ještě teplý nebo alespoň vlažný, protože upečené těsto si postupně sedá.

Je to trochu nevýhoda, ale zároveň i kouzlo. Spousta receptů tuhle vlastnost potlačuje tím, že udělá těsto s vyšším obsahem mouky a clafoutis se pak upeče rovnoměrně a drží pak podobně jako obyč buchta.

Tohle v receptu nedělám, protože jinak bych si mohl rovnou upéct bublaninu. Do základu taky dávám z extra přísad jen trochu vanilkového extraktu. Třešně vypeckovávám, ať je to pro jedlíky co nejpohodlnější. A peču víc zprudka, ať je clafoutis pěkně karamelizovaný.

Zkrátka a dobře – rychlovka, nic složitého!

Suroviny

600 g třešní 300 ml mléka
70 g cukru
70 g hladké mouky
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
cukr na posypání
máslo na vymazání formy

Postup

1 Troubu zapněte na 190 °C. Třešně vypeckujte. Formu na koláč nebo zapékací misku vytřete máslem. Do mixéru nebo do mísy dejte mléko, vejce, mouku, cukr a vanilkový extrakt. Rozmixujte dohladka.

2 Do připravené formy rovnoměrně rozložte třešně. Zalijte těstem, zasypejte cukrem a dejte péct na asi 30 až 40 minut (záleží na formě). Clafoutis by měl být nadýchaný a karamelizovaný. Po upečení se do něj pusťte ještě, když bude teplý nebo alespoň vlažný!