Hovězí maso s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem

Kategorie Maso Obtížnost Vysoká Čas přípravy 4 hodiny Počet porcí 4 Hodnocení 22 hlasů

Máte ji rádi? A kdy jste si ji naposledy připravili doma od A do Z? Mám pro vás kompletní recept od přípravy vývaru až po návod jak udělat těsto na houskové knedlíky. Plán na víkend je tedy jasný – klasická česká koprovka!


Suroviny

Nejlepší maso na koprovku je podle mě loupaná hovězí plec. Obsahuje spoustu pojiva, které je se po uvaření zcela rozpustí a dává masu neuvěřitelnou vláčnost a šťavnatost. Jinak ale můžete použít prakticky jakékoliv hovězí na plátky – hovězí zadní i hovězí přední (třeba krk, jdou i hovězí žebra).

Suroviny na vývar a vařené hovězí:
1 kg hovězího masa (loupaná plec)
2 l vody
100 g mrkve
100 g kořenové petržele
100 g celeru
1 cibule
1 lžička soli
nové koření
bobkový list
pepř

Suroviny na houskový knedlík:
500 g hrubé mouky
300 ml vlažného mléka
1 rohlík (nebo houska)
1 vejce
15 g droždí
1/2 lžičky soli

Suroviny na koprovou omáčku:
1 l hovězího vývaru
200 ml smetany (30 %)
2 lžíce másla
3 lžíce mouky
1 svazek kopru (stonky a nasekaná nať)
sůl, cukr, ocet

Postup na vařené hovězí

1 Hovězí maso dejte do hrnce. Zalijte vodou a přiveďte k mírnému varu (na mírném plameni). Takto nechte maso táhnout asi hodinu a v závěru seberte z povrchu všechny nečistoty.

2 Do hrnce přidejte všechny zbylé suroviny. Na mírném plameni pak nechte táhnout 2 až 3 hodiny do úplného změknutí masa. Vývar sceďte. Zeleninu a koření vyřaďte. Maso vraťte do vývaru a udržujte teplé.

Postup na houskový knedlík

1 Mouku dejte do mísy. Přidejte sůl a rozmíchejte. Ve středu vytvořte důlek, přidejte 2/3 mléka a droždí. Rozmíchejte na těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 až 30 minut).

2 Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 5 minut. Přidejte nakrájené pečivo a ještě chvíli nechte hnětat.

3 Těsto v míse zakryjte a nechte hodinu kynout. Rozdělte na dva díly. Vyválejte na váleček, který se vám tak akorát vejde do hrnce. Pokud máte jen malý hrnec, zvyšte počet dílů podle potřeby.

4 V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte knedlíky a vařte 15 až 20 minut podle velikosti. V polovině vaření knedlíky otočte, aby se provařily rovnoměrně.

5 Uvařené knedlíky dejte na plech nebo pekáč potřený tukem a ihned propíchejte špejlí, vidlicí nebo vidličkou. Knedlíky nakrájejte nití nebo navlhčeným tenkým nožem.

Postup na koprovou omáčku

1 V kastrolu rozehřejte máslo. Přidejte mouku, promíchejte a vzniklou jíšku chvíli orestujte. Jíška musí zůstat světlá.

2 Zalijte vývarem a rozšlehejte metličkou. Přidejte svázané stonky kopru a přiveďte k mírnému varu. Takto vařte asi 20 až 25 minut do zhoustnutí.

3 Stonky kopru dejte pryč a přidejte smetanu. Dochuťte cukrem, octem a solí podle chuti. Sám omáčku dochucuji výrazně do sladkokysela. Zhodnoťte hustotu omáčky. Pokud je řídká, povařte ji dál a nechte přebytečnou tekutinu odpařit.

4 Úplně na konec přijde do omáčky nasekaný kopr. Ten už nevařte a jen rozmíchejte a podávejte s nakrájeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Související

Hovězí vývar

Maso

Klasická koprovka

Videorecepty

Koprovka

Zelenina