Jednoduchá, sytá a mysl uklidňující hrášková polévka. Máslová jíška prostě umí divy! Nebojte se přidat vývar, jinou zeleninu a koření dle libosti.
Tuhle polévku znám v o něco bohatší variantě jako vánoční. Dá se ale dělat kdykoliv v průběhu roku a pokud si ji oblíbíte, tak se vlastně ani nedá moc dobře odolat.
Na videu ji uvidíte v úplném základu, který se dá kdykoliv vykouzlit z věcí ze spíže a mrazáku. Pokud se vám bude chtít, můžete vodu nahradit libovolným vývarem. Do polévky můžete ke konci vmíchat i smetanu – bude pak ještě jemnější. Potřeba to ale není... ;)
500 ml mléka (7,50 Kč)
500 ml vody (popř. zeleninový nebo kuřecí vývar)
200 g mraženého hrášku (11,40 Kč)
1 cibule (3 Kč)
2 lžíce másla (4,40 Kč)
2 lžíce mouky (0,40 Kč)
sůl, muškátový oříšek (1,40 Kč)
Cena surovin celkem: 28,10 Kč
Cena na porci: 7 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v květnu 2019. Přečtěte si více o kalkulaci.
1 Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, osolte a nechte pomalu zesklovatět.
2 Přidejte mouku a chvíli zasmahněte na světlou jíšku. Přidejte mléko a jíšku v něm rozmíchejte. Přidejte vodu, přiveďte k mírnému varu a povařte 10 minut.
3 Přidejte hrášek, muškátový oříšek a dochuťte solí. Ještě chvíli povařte, dokud si polévka chuťově nesedne (asi 10 minut).
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.