Letní risotto s cuketou

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 3 hlasů

Cuketa a hrášek v hlavní roli! Stejně tak ale můžete do risotta vpravit prakticky libovolnou letní zeleninu, které je teď všude plno. Ať žije léto!


V pokračování letního speciálu pro Kenwood Cooking Chef se tentokrát zaměřím na jednu z nejvychytanějších funkcí robota – zabudované indukční vaření.

Při přípravě klasického robota je to děsná záchrana. Nastavíte si přesnou teplotu vaření a pak už jen přidáte pomalé míchání. Mezitím, co robot vaří základ risotta, můžete se pak věnovat přípravě zeleniny.

Zabudovaná indukce rozšiřuje užití robota i na samotné vaření.

Recept jsem připravil na zapůjčeném Kenwood Cooking Chef. Mrkněte se i na první recept ze série – nakouřené gazpacho nebo si přečtěte více o celé téhle mašině.

Suroviny

650 ml horkého kuřecího vývaru
330 g rýže na risotto
50 ml bílého vína
100 g hrášku
2 cukety
1 cibule
50 g parmazánu
3 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce nasekané máty
sůl, pepř

Postup

1 Cuketu zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve větší pánvi nebo v míse robota rozehřejte olej (indukce na 110 °C). Přidejte cibuli, osolte a pomalu restujte do změknutí (cibule nesmí chytit barvu).

Flexi metla dosáhne do všech koutů objemné mísy.

2 K cibuli přidejte rýži a krátce orestujte. Poté zalijte vínem a nechte z větší části odvařit. Pokud máte robota – přidejte vývar, osolte, snižte teplotu na 100 °C a míchejte asi 15 minut (rychlost míchání 1), dokud rýže vývar nevstřebá. Bez robota – postupujte klasicky a vývar za stálého míchání přidávejte postupně.

Malinko másla, cuketa, hrášek a máta. Nic víc není potřeba.

3 Mezitím si připravte cuketu s hráškem. V menší pánvi rozehřejte trochu vody a vmíchejte lžíci másla. Přidejte cuketu, hrášek a mátu. Osolte, opepřete a asi 5 minut krátce poduste.

Připravte suroviny, nastavte teplotu a můžete v klidu zapnout kuchyňskou "míchačku". Odmaká to za vás.

4 Když je rýže hotová, vmíchejte do ní připravenou zeleninu a krátce promíchejte. Úplně na konec pak vmíchejte zbylé máslo a parmazán. A naposledy zkontrolujte ochucení – sůl a čerstvý pepř podle chuti. Risotto by mělo být pěkně krémové a napůl tekuté.

Krémové a díky zelenině ještě pořád lehké. Letní cuketové risotto! :)

Tipy

Na ozdobu jsem použil čerstvý cuketový květ. Podobně poslouží i další jedlé květy – fialky, lichořeřišnice nebo brutnák.

Kromě máty můžete použít i další letní bylinky – bazalku nebo nasekanou pažitku.

Související

Žemle na burgery

Chléb a slané pečivo

Sabayon s ovocem

Komerční sdělení

Nakouřené gazpacho

Komerční sdělení

Kenwood Cooking Chef

Komerční sdělení