Žemle na burgery

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Střední Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 14 žemlí Hodnocení 10 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Pořádné žemle na burgery? Proč je pořád takový problém je koupit? Tady je můj recept na ty domácí. Pokud plánujete větší víkendovou grilovačku a chcete zabodovat, nemáte už žádnou výmluvu!

Tyhle bulky jsou někde na půl cesty mezi brioškami a jednoduchým kynutým těstem. Mají přeci jen nějaký cukr, máslo a vejce, ale fakt jen nezbytné minimum pro zvláčnění těsta.

Při práci si dejte pozor asi jen na kynutí a tvarování, kde se toho dá nejvíc pokazit. Určitě to chce nespěchat a dát bulkám při kynutí patřičný prostor a péči.

Suroviny

500 g hladké pšeničné mouky
200 ml vody
100 ml mléka
50 g másla
40 g cukru
2 vejce
9 g instantních kvasnic
9 g soli
sezam na zdobení

Postup

1 Mléko s vodou dejte do rendlíku, mírně zahřejte (asi na 50 °C) a odstavte. Přidejte máslo a nechte rozpustit. Jakmile teplota klesne pod 35 °C, přidejte 1 vajíčko a rozmíchejte. Zbylé vejce rozšlehejte v misce.

2 Do mísy robota prosijte mouku. Přidejte cukr, sůl a dobře rozmíchejte. Přidejte kvasnice a znovu dobře rozmíchejte.

Necelé kilo těsta robot skoro ani nepozná. Jeho maximální kapacita je totiž až čtyřnásobná.

3 Přidejte směs mléka, vejce a másla. Do robota zasuňte hák na hnětení a začněte hnětat na nejnižší rychlost, aby se ingredience promíchaly (asi 2 až 3 minuty). Poté zvyšte rychlost na střední otáčky a hnětejte asi 8 až 10 minut. Těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy.

Pro kynutí je nejlepší uzabřená nádoba, kterou vytřete olejem. Těsto se krásně zapaří, nepschne a bude pěkně kynout.

4 Uhnětené těsto přendejte do uzavřené nádoby, kterou jste předtím potřeli trochou oleje. Zakryjte a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud těsto neznásobí objem.

Při tvarování jde spíš o stejné porce a dostatečné rozestupy, aby se po nakynutí bulky neslepily.

5 Jakmile těsto nakyne, ještě v nádobě ho pěstí pěkně splácněte a vyklopte na pracovní desku. Těsto rozdělte na dílky o hmotnosti 65 až 70 g. Každý dílek pak vytvarujte do tvaru kulaté bulky. Ty potom rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte asi 15 až 20 minut kynout. Troubu rozehřejte na 210 °C.

Potírání vajíčkem a zdobení sezamem si nechte až těsně před pečením, kdy už jsou žemle pěkně nakynuté.

6 Nakynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamem. Plech s bulkami dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 až 20 minut, dokud nejsou krásně vybarvené. Upečené žemle přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

Pri pečení počítejte s tím, že se bulky ještě zvětší asi o 20 až 30 %.

Tipy

Pokud chcete, aby byly žemle na povrchu extra vláčné, dejte je ješte teplé do uzavřeného pytlíku. V uzabřeném prostředí se mírně zapaří a vlhkost v nich se rozloží víc rovnoměrně.

Související

Beyond Burger

Videorecepty

Veggie burger

Zelenina

Sabayon s ovocem

Komerční sdělení

Letní risotto s cuketou

Komerční sdělení

Nakouřené gazpacho

Komerční sdělení

Kenwood Cooking Chef

Komerční sdělení