Letní, osvěžující a nabité chutí. Ideální letní jídlo se spoustou zeleniny, které si můžete v klídku připravit i předem. A proč gazpacho nakouřené? Protože do základu dávám i spálenou papriku na plotně!
Paprika se spálí buď přímo na plynovém hořáku, na plotně nebo na grilu dočerna. I když se pak oloupe a očistí, zůstane ji mírně kouřová vůně, která se projeví i v chuti gazpacha.
Jinak je to pořád ta samá klasika, u které děsně záleží na tom, jak odvážní budete při dochucování. Já mám rád gazpacho velmi výrazné, takže česnek i cibule v základu. Spousta vinného octa, akurátní množství soli a extra pikantní oliváč, na kterém nešetřím.
8 zralých rajčat
4 červené sladké papriky
1 okurha hadovka (nebo 2 menší salátové)
1 lžíce nadrobno nasekané cibule
1 stroužek česneku
50 ml panenského olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
sůl, pepř
1 Papriky dejte na rozpálený gril nebo litinovou pánev. Za občasného otáčení je opečte dočerna ze všech stran. Po opečení dejte papriky do pytlíku a nechte je asi 10 minut zapařit.
2 Rajčata oloupejte. Buď použijte zubatou škrabku nebo rajčata nařízněte do křížku a spařte ve vroucí vodě. Po zchlazení půjdou oloupat velmi snadno.
3 Okurky rozkrojte podélně, vydlabejte střed se semínky a nakrájejte. Česnek oloupejte. Spařené papriky oloupejte a zbavte je i stopky a středu s jadérky.
4 Do mixéru dejte oloupaná rajčata, papriku, okurku, česnek, cibuli, olivový olej a ocet. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Pokud je gazpacho moc husté, můžete jej naředit trochou ledové vody a poté znovu rozmixovat dohladka.
5 Připravené gazpacho přelijte do uzavřené nádoby a vychlaďte alespoň 2 hodiny v lednici. Pak podávejte s grilovaným bílým chlebem a ozdobte nasekanou paprikou a olivovým olejem.
Ke gazpachu mám nejraději grilovaný bílý chléb. Ten můžete použít i pro mírné zahuštění a snadno se tak dá zpracovat i starší chléb, který byste jinak vyhodili. Stačí ho namočit chvíli předem (třeba rovnou v použitém octu).
Podobně jako sladké kápie můžete spálit a oloupat i pálivé feferonky. Postup je stejný a záleží jen na tom, na kolik si troufnete.
A co bylinky? Nejlépe se hodí čerstvá bazalka. Přidejte ji nasekanou do už vychlazené polévky před podáváním.