Panzanella se zlatou řepou

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 2 Hodnocení 1 hlasů

Letní chlebové saláty s rajčaty = VŠL! Začněte klidně ze základní panzanellou. Pokračujte u mojí verze, kde používám vařenou zlatou řepu. Dodá salátu trochu sladkosti a zemitosti. Tak akorát k rajčatům, které zase přispějí svou slaností a šťavnatou kyselostí.


Zlatá salátová řepa se od klasické červené řepy liší obsahem pigmentů. Je také méně zemitá, takže je podle mě ve výsledku i o něco sladší a lehčí.

Pokud ji někde na trhu uvidíte, neváhejte ani minutu. Pokud ji nakrájíte na tenké plátky nebo na drobné kostičky, můžete ji dát do salátu i syrovou. Působí pak stejně osvěživě jako kedlubna nebo ředkvička.

Kromě použité zlaté řepy je ale recept úplně obyčejný. Starý chléb, rajčata, trocha cibule a zálivka. Přesto všechno podle mě jedno z nej letních jídel.

Pan Cuketka doporučuje

Bowls by Cuketka pro vás připravuji společně s Kulina.cz. Kromě misek, které vidíte v receptech, pro vás vybíráme ty nejúžasnější věci do kuchyně. Všechny je najdete v produktovém rádci, tady přidávám i tipy přímo k receptu:

  1. Sada nožů WMF

    Rozumná velikost sady nožů, kterou ještě využijete? Přesně tři kousky! Jeden kuchařský nůž, jeden tenký špičatý a jeden malý loupací. S nimi budete v kuchyni vládnout!
  2. Hrnec Fissler

    Ideální velikost hrnce, pokud nejčastěji vaříte pro dva. Akurátní velikost na polévky i vaření zeleniny. Super zpracování čistě v nerezu.
  3. Porcelán Thomas

    Kromě misky na titulní fotce má značka Thomas celou řadu krásného porcelánu. Minimalismus a elegance, krásné zpracování.

Suroviny

400 g rajčat
2 zlaté salátové řepy
2 krajíce staršího chleba
1 hrst lístků bazalky
1/4 červené cibule
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř

Postup

1 Řepu očistěte a dejte i se slupkou uvařit v osolené vodě doměkka (cca 30 minut). Uvařenou řepu opatrně oloupejte. Slupku snadno sundáte třeba s pomocí papírového ubrousku.

2 Chléb můžete jednoduše opéct v toastovači a nakrájet na kostky. Nebo ho nakrájejte na kostky, dochuťte solí a promíchejte s trochou oleje. Dejte na plech a zapečte v troubě (200 °C) asi 15 minut dokřupava.

3 Oloupanou řepu i očištěná rajčata nakrájejte na dílky. Cibuli oloupejte a nakrájejte podélně na tenké nudličky.

4 Rajčata, řepu a cibuli dejte do mísy. Osolte, opepřete a přidejte i ocet s oliváčem. Promíchejte a nechte chvíli odležet, dokud rajčata napustí šťávu. Pak teprve přidejte chléb s bazalkou, promíchejte a můžete podávat.

Vyhrajte misku z receptu

Kromě receptů pro vás mám i o soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.

Související

Duhové gazpacho

Komerční sdělení