Duhové gazpacho

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 2 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Vedro a nechuť k teplému vaření v létě? Tady vyhrávají studené polévky s přehledem. Tahle verze gazpacha je o něco hustější a ostřejší. Ve finiši ji navíc zasypete spoustou vyzrálých rajčat.

Gazpacho tu tedy slouží spíše jako hustá omáčka nebo zálivka, do které pak můžete nandat spoustu rajčata podle chuti. Nápad vznikl z gazpacha, do kterého jem nedal okurku (ehm) a kde jsem to naopak přehnal s pálivou papričkou. Odtud byl už jen kousek k vyladěné finální verzi! :)

Pan Cuketka doporučuje

Kromě porcelánu jsem pro vás připravil i výběr toho nejúžasnějšího, co si můžete do kuchyně pořídit. V produktovém rádci najdete pomocníky ryze praktické i úžasné kousky, které jsou čistě pro radost. Jak tak ale na to koukám – nutně je potřebuju všechny!

  1. Nůž na zeleninu

    Krájení zeleniny, čištění, vykrajování stopek. Můžete mít sebelepší kuchařský nůž, malý ostrý nožík je ale v tomhle o třídu lepší. Čepel nožíku zapřete o prsty a jedete!
  2. Miska Basalt

    Vypadá to jako břidlice, jedná se ale o francouzský porcelán bez glazury. Neporézní, odolný do 300 °C a vhodný i do myčky.
  3. Mixér KitchenAid

    Stolní mixér s robustní nádobou v kuchyni moc neobejdete. Nejlepší řešení na krémy, smoothie a zeleninová pyré jako je gazpacho.

Suroviny

500 g velkých masitých rajčat
500 g směsi barevných třešňových rajčat  2 červené sladké papriky
1 lžíce nadrobno nasekané cibule
1 stroužek česneku
50 ml panenského olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
pálivé papričky (podle chuti a odvahy)
sůl, pepř

Postup

1 Masitá rajčata oloupejte. Buď použijte zubatou škrabku nebo rajčata nařízněte do křížku a spařte ve vroucí vodě. Po zchlazení půjdou oloupat velmi snadno. Papriky i chilli papričky zbavte stopek se semínky a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte.

2 Do mixéru dejte oloupaná masitá rajčata, papriku, pálivé papričky, česnek, cibuli, olivový olej a ocet. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Připravené gazpacho přelijte do uzavřené nádoby a vychlaďte alespoň 2 hodiny v lednici. Pak podávejte s nakrájenými třešňovými rajčaty (s extra oliváčem a bylinkami).

Vyhrajte misku z receptu

Kromě receptů pro vás mám i o soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.

Související

Grilovaná zelenina se soleným tvarohem

Komerční sdělení

Spálený lilek s rajčaty

Komerční sdělení

Brambory v popelu

Komerční sdělení

Panzanella se zlatou řepou

Komerční sdělení

Hummus z červené řepy

Komerční sdělení

Voňavé švestky

Komerční sdělení
ARCHIV

Bowls by Cuketka

Speciály