Spálený lilek s rajčaty

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 2 Hodnocení 1 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Jídla se spáleným lilkem jsou prostě návykovka. Jak vás to jednou chytí, budete už napořád ztraceni. Tentokrát kouřovou chuť lilku odlehčuji kupou vyzrálých letních rajčat a funguje to spolu naprosto báječně.

Na samotném postupu pro spálený lilek vůbec nic neměním – klidně se na něj mrkněte na videu. Podobným způsobem lilek připravíte i venku na grilu. Plotýnku zase můžete nahradit litinovou pánví nebo lilky zprudka opéct v troubě.

V základní verzi receptu jsem to vynechal, ale pokud už třeba máte vytáhnutý gril, klidně k lilkům přihoďte i pár paprik. Princip přípravy je pořád stejný (ukazuji opět tady na videu).

Při přípravě si dejte pozor snad jen na piniová semínka, která je potřeba opéct tak akorát a nespálit. Dejte si na ně pozor. Je to fakt rychle a chuť připálených pinií je dost nepříjemná.

Pan Cuketka doporučuje

Bowls by Cuketka pro vás připravuji společně s Kulina.cz. Kromě misek, které vidíte v receptech, pro vás vybíráme ty nejúžasnější věci do kuchyně. Všechny je najdete v produktovém rádci, tady přidávám i tipy přímo k receptu:

  1. Pánev Zwilling

    Investice do kvalitní pánve je jedním z nejlepších rozhodnutí, které můžete v kuchyni učinit. Já mám nejraději silnostěnné pánve z nerezu, ze kterých nikde nic nečouhá (a taky nemůže později upadnout nebo uhořet).
  2. Miska Revol

    Hypnotická modrá miska z titulní fotky je možná moje nejoblíbenější z celé série. Glazura je opět jen z vnitřní strany, zvenčí je miska matně černá. Strašně dobře se na to kouká, a ještě lépe se z misky jí!
  3. Nůž Gourmet WMF

    Chcete mít v kuchyni nůž, který vydrží všechno? Tenhle od WMF je komplet z nerezu včetně rukojeti. Za mě ideální bojovník pro jakékoliv množství zeleniny, která vám zkříží cestu.

Suroviny

2 lilky
6 zralých rajčat
200 g jogurtu
1/4 granátového jablka
1 stroužek česneku
6 lžic olivového oleje
2 lžíce piniových semínek
sůl, pepř, citronová šťáva

Postup

1 Lilek umyjte a osušte. Položte ho přímo na rozpálenou plotýnku (nebo gril) a za občasného otáčení ho nechte opékat asi 20 minut. Záleží na velikosti lilku a může vám to trvat i déle. Hotový lilek má spálenou slupku dočerna, propadá se jakoby dovnitř a uniká z něj horká syčící pára.

2 Spálený lilek opatrně přendejte do mísy, zakryjte poklicí a nechte odpočinout asi 10 minut. Z granátového jablka opatrně vyklepejte semínka. Rajčata očistěte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte, podrťte a nasekejte nadrobno.

3 V malé pánvi rozehřejte trochu oliváče. Přidejte piniová semínka a opatrně je orestujte dozlatova. Vyberte je děrovanou lžící a dejte na ubrousek.

4 Odpočatý lilek podélně rozkrojte. Poté s pomocí lžíce opatrně vydlabejte jeho dužinu. Spálenou slupku a stopku vynechte. Dužinu pak nožem pořádně nasekejte nadrobno.

5 Ve finále v míse smíchejte lilek, rajčata, česnek a můžete přidat i trochu jogurtu. Dochuťte solí, pepřem, oliváčem a citronovou šťávou. Lilek pak rozvrstvěte do tenké vrstvy. Přidejte jogurt, piniová semínka a semínka z granátového jablka. Hotovó!

Vyhrajte misku z receptu

Kromě receptů pro vás mám i o soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.

Související

Duhové gazpacho

Komerční sdělení