Jedno z mých nejoblíbenějších letních jídel. Výrazná a mírně kouřová paprika, k tomu jako kontrast křupavá a krásně sladká zlatá řepa. Spolu s mozzarellou úžasná kombinace!
Zlatá řepa je na tozdíl od té červené jemnější a dá se snadno použít syrová. Když ji nakrájíte na kostičky, osolíte a zalijete zálivkou, tak stačí jen pár minut a bude tak akorát.
Ale nebojte – podobně se chová i řepa červená. Klidně ji v receptu použijte! Červená řepa bude mít jen malinko zemitější chuť.
V receptu ji kombinuji s klasickou pečenou paprikou. Podobně jako na plotýnce ji můžete připravit na grilu, na plynovém sporáku a v nouzi i upéct v troubě.
Jídlo přímo volá potom, abyste si ho připravili předem (klidně i 24 h). Vychlazené a dobře odleželé z lednice je nejlepší.
4 papriky
1 zlatá salátová řepa
200 g třešňové mozzarelly
1 stroužek česneku
1 hrst bazalky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř
1 Očištěné a osušené papriky položte na rozehřátou plotýnku (nebo na gril) a za občasného otáčení opečte dočerna. Poté je přendejte do pytlíku nebo do zakryté mísy a nechte odležet (asi 10 minut).
2 Řepu očistěte a oloupejte škrabkou. Řepu rozpůlte a nakrájejte na asi 0,5 silné plátky. Ty pak nakrájejte na nudličky a na konec na drobné kostičky. Česnek oloupejte, podrťte a nasekejte nadrobno.
3 Odpočaté papriky oloupejte a zbavte stopky s jádřincem. Postupně nakrájejte na nudličky a poté na kostičky.
4 V míse smíchejte papriku, řepu a všechny zbylé suroviny. Promíchejte a nechte chvíli odležet (klidně až 24 h v lednici). Podávejte spolku s mozzarellou.