Spálený lilek s rajčaty

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 2 Hodnocení 1 hlasů

Jídla se spáleným lilkem jsou prostě návykovka. Jak vás to jednou chytí, budete už napořád ztraceni. Tentokrát kouřovou chuť lilku odlehčuji kupou vyzrálých letních rajčat a funguje to spolu naprosto báječně.


Na samotném postupu pro spálený lilek vůbec nic neměním – klidně se na něj mrkněte na videu. Podobným způsobem lilek připravíte i venku na grilu. Plotýnku zase můžete nahradit litinovou pánví nebo lilky zprudka opéct v troubě.

V základní verzi receptu jsem to vynechal, ale pokud už třeba máte vytáhnutý gril, klidně k lilkům přihoďte i pár paprik. Princip přípravy je pořád stejný (ukazuji opět tady na videu).

Při přípravě si dejte pozor snad jen na piniová semínka, která je potřeba opéct tak akorát a nespálit. Dejte si na ně pozor. Je to fakt rychle a chuť připálených pinií je dost nepříjemná.

Pan Cuketka doporučuje

Bowls by Cuketka pro vás připravuji společně s Kulina.cz. Kromě misek, které vidíte v receptech, pro vás vybíráme ty nejúžasnější věci do kuchyně. Všechny je najdete v produktovém rádci, tady přidávám i tipy přímo k receptu:

  1. Pánev Zwilling

    Investice do kvalitní pánve je jedním z nejlepších rozhodnutí, které můžete v kuchyni učinit. Já mám nejraději silnostěnné pánve z nerezu, ze kterých nikde nic nečouhá (a taky nemůže později upadnout nebo uhořet).
  2. Miska Revol

    Hypnotická modrá miska z titulní fotky je možná moje nejoblíbenější z celé série. Glazura je opět jen z vnitřní strany, zvenčí je miska matně černá. Strašně dobře se na to kouká, a ještě lépe se z misky jí!
  3. Nůž Gourmet WMF

    Chcete mít v kuchyni nůž, který vydrží všechno? Tenhle od WMF je komplet z nerezu včetně rukojeti. Za mě ideální bojovník pro jakékoliv množství zeleniny, která vám zkříží cestu.

Suroviny

2 lilky
6 zralých rajčat
200 g jogurtu
1/4 granátového jablka
1 stroužek česneku
6 lžic olivového oleje
2 lžíce piniových semínek
sůl, pepř, citronová šťáva

Postup

1 Lilek umyjte a osušte. Položte ho přímo na rozpálenou plotýnku (nebo gril) a za občasného otáčení ho nechte opékat asi 20 minut. Záleží na velikosti lilku a může vám to trvat i déle. Hotový lilek má spálenou slupku dočerna, propadá se jakoby dovnitř a uniká z něj horká syčící pára.

2 Spálený lilek opatrně přendejte do mísy, zakryjte poklicí a nechte odpočinout asi 10 minut. Z granátového jablka opatrně vyklepejte semínka. Rajčata očistěte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte, podrťte a nasekejte nadrobno.

3 V malé pánvi rozehřejte trochu oliváče. Přidejte piniová semínka a opatrně je orestujte dozlatova. Vyberte je děrovanou lžící a dejte na ubrousek.

4 Odpočatý lilek podélně rozkrojte. Poté s pomocí lžíce opatrně vydlabejte jeho dužinu. Spálenou slupku a stopku vynechte. Dužinu pak nožem pořádně nasekejte nadrobno.

5 Ve finále v míse smíchejte lilek, rajčata, česnek a můžete přidat i trochu jogurtu. Dochuťte solí, pepřem, oliváčem a citronovou šťávou. Lilek pak rozvrstvěte do tenké vrstvy. Přidejte jogurt, piniová semínka a semínka z granátového jablka. Hotovó!

Vyhrajte misku z receptu

Kromě receptů pro vás mám i o soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.

Související

Duhové gazpacho

Komerční sdělení