Vídeňský bramborový salát bez majonézy

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 24 hlasů

Klasický bramborový salát, který si můžete dát třeba ve Vídni u Plachutty. Je strašně dobrý a jednoduchý. Obejde se bez majonézy, přitom je neuvěřitelně krémový. Naučte se, jak si ho připravit!


Celý finta salátu spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej. Vše se krásně promísí a zhoustne. Část zálivky a chuti navíc do sebe brambory naváží.

Když si budete dělat salát poprvé, je to docela šok, jak může být něco tak jednoduchého tak dobré! Ale vážně to funguje. Určitě se salát naučte a dělejte ho třeba vedle klasického bramborového salátu s majonézou.

Suroviny

800 g brambor (varný typ A)
200 ml horkého hovězího vývaru
2 lžíce najemno nasekané cibule
6 lžic slunečnicového oleje
3 lžíce jablečného octa
sůl, pepř
pažitka nebo polníček na ozdobu

Postup

1 Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé (ne horké) je oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (cca 1 cm).

2 Dejte do mísy a přidejte asi polovinu horkého vývaru, ocet, olej a cibuli. Vydatně osolte a opepřete.

3 Pomalu brambory míchejte, dokud se vše v míse nespojí na krásnou krémovou zálivku. Poznáte to docela snadno, když budou brambory pěkně lesklé a rovnoměrně obalené. V průběhu podle potřeby přidejte vývar navíc a znovu jej vmíchejte. Podávejte s nasekanou pažitkou nebo polníčkem.

Tip

Finta! Pro extra krémový salát si můžete pomoci trochou rozmačkaných brambor navíc. Stačí rozmačkat asi čtvrtinu brambory v lisu na česnek, rozmíchat v trošce vývaru a přidat hned v úvodu. Budete tak mít vždy jistotu dokonalé krémové zálivky na první dobrou.

Související

Bramborový salát s cuketou a vejci

Zelenina

Bramborový salát

Videorecepty

Vídeňský bramborový salát

Zelenina