Bramborový salát

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 38 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Klasický bramborový salát k štědrovečernímu řízku. Kolik tak asi koluje po Česku různých variant? Stovky, možná tisíce? Moje verze je opravdu minimalistická a může se vám zdát úplně strohá. Funguje ale jako bezvadný základ pro přidávání dalších surovin. Mrkněte na video!

Na celém salátu jsou nejdůležitější brambory. Vyberte dobrou salátovou odrůdu (varný typ A) nebo přímo na salát speciální keřkovské rohlíčky.

Pokud začnete brambory vařit od studené vody, budou o něco pevnější a nebudou se tolik drolit. Základní předpoklad je ale brambory nerozvařit. Závisí to na odrůdě i jejich velikosti, proto je vždy při vaření pečlivě hlídejte.

Pro loupání a krájení se vám nejlépe bude pracovat s bramborami, které necháte po uvaření ve slupce pěkně vydýchat a z části vychladnout. Úplně nejpevnější jsou brambory uvařené z předchozího dne, ty se ale zase o něco hůře loupou a taky ztrácí část své vůně (a to je škoda).

Suroviny

600 g salátových brambor
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 nakládané okurky
2 vejce natvrdo
4 lžíce majonézy
1 lžíce hořčice
1 lžička nasekané cibule
sůl, pepř, lák z okurek

Postup

1 Brambory pořádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou. Dobře osolte, přiveďte k varu a vařte asi 20 až 25 minut do změknutí. V rendlíku přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte oloupanou zeleninu a povařte asi 5 až 7 minut.

2 Uvařené brambory i zeleninu sceďte a nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (asi 1 x 1 cm). Uvařenou zeleninu můžete nakrájet ještě o fous jemněji. Vejce a okurky nakrájejte nadrobno.

3 Do mísy dejte brambory, zeleninu, okurky, vejce a cibulku. Přidejte majonézu, hořčici a zastříkněte trochou láku z okurek. Osolte, opepřete a velmi opatrně promíchejte, aby se brambory nepolámaly. Zakryjte fólií, dejte do lednice a nechte odležet.

Související

Vídeňský bramborový salát bez majonézy

Zelenina

Vaječný likér

Sladké pečení a dezerty

Řízek z kapra

Videorecepty

Vánoční rybí polévka

Videorecepty

Houbový kuba

Videorecepty

Vánoční perníčky

Videorecepty

Linecké cukroví

Videorecepty

Vanilkové rohlíčky

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Vídeňský bramborový salát

Zelenina