Bramborový salát

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4

Klasický bramborový salát k štědrovečernímu řízku. Kolik tak asi koluje po česku různých variant? Stovky, možná tisíce? Moje verze je opravdu inimalistická a může se vám zdát úplně strohá. Funguje ale jako bezvadný základ pro přidávání dalších surovin. Mrkněte na video!

Na celém salátu jsou nejdůležitější brambory. Vyberte doboru salátovou odrůdu (varný typ A) nebo přímo na salát speciální keřkovské rohlíčky.

Pokud začnete brambory vařit od studené vody, budou o něco pevnější a nebudou se tolik drolit. Základní předpoklad je ale brambory nerozvařit. Závisí to na odrůdě i jejich velikosti, proto je vždy při vaření pečlivě hlídejte.

Pro loupání a krájení se vám nejlépe bude pracovat s bramborami, které necháte po uvaření ve slupce pěkně vydýchat a z části vychladnout. Úplně nejpevnější jsou brambory uvařené z předchozího dne, ty se ale zase o něco hůře loupou a taky ztrácí část své vůně (a to je škoda).

Recept je součástí vánočního speciálu s Kulina.cz. Společně jsme pro vás připravili sérii vánočních videoreceptů a dárkového průvodce, ve kterém najdete tipy na úžasné dárky do kuchyně.

Suroviny

600 g salátových brambor
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 nakládané okurky
2 vejce natvrdo
4 lžíce majonézy
1 lžíce hořčice
1 lžička nasekané cibule
sůl, pepř, lák z okurek

Postup

1 Bramboroy pořádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou. Dobře osolte, přiveďte k varu a vařte asi 20 až 25 minut do změknutí. V rendlíku přivedte k varu osolenou vodu, přidejte oloupanou zeleninu a povařte asi 5 až 7 minut.

2 Uvařené brambory i zeleninu sceďte a nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (asi 1 x 1 cm). Uvařenou zeleninu můžete nakrájet ještě o fous jemněji. Vejce a okurky nakrájejte nadrobno.

3 Do mísy dejte brambory, zeleninu, okurky, vejce a cibulku. Přidejte majonézu, hořčici a zastříkněte trochou láku z okurek. Osolte, opepřete a velmi opatrně promíchejte, aby se brambory nepolámaly. Zakryjte fólií, dejte do lednice a nechte odležet.

Související

Řízek z kapra

Videorecepty

Rybí polévka

Videorecepty

Houbový kuba

Videorecepty

Vánoční perníčky

Videorecepty

Linecké cukroví

Videorecepty

Vanilkové rohlíčky

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Vídeňský bramborový salát

Zelenina