Vánoční perníčky

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 2 hodiny Počet porcí 30 perníčků

U perníčků jsou pro mě důležité dvě věci - aby byly měkké hned po upečení a aby se nemusely zdobit. Dělám je proto jen s jednoduchou polevou, na kterou mám ale zase jednu úžasnou fintu s perníkovým rumem. Mrkněte na video!

Recept je někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, zároveň ale ještě udrží tvar a dají se vykrajovat.

Klasické rumové perníky ale přeci jen voní trochu jinak a vůně rumu se dost bije s perníkovým kořením. Právě tady je místo pro moji fintu, kdy polevu připravuji z perníkového rumu. Rum je nabitý kořením a vanilkou a vůni perníkového těsta krásně zesiluje.

Pokud tedy potřebujete recept na měkké perníčky bez stresu ze zdobení a s úžasnou vůní, mrkněte se na ten můj.

Recept je součástí vánočního speciálu s Kulina.cz. Společně jsme pro vás připravili sérii vánočních videoreceptů a dárkového průvodce, ve kterém najdete tipy na úžasné dárky do kuchyně.

Suroviny

230 g hladké mouky
140 g medu
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
3/4 lžičky prášku do pečiva

Na polevu a perníkový rum:
75 g moučkového cukru
tuzemák
hřebíček, badyán, skořice, anýz
vanilkový lusk (stačí použitý, bez zrníček)

Přesný poměr na koření do rumu není moc důležitý a bude vám stačit jen pár kousků koření. A samozřejmě platí, že místo klasického tuzemáku můžete kdykoliv sáhnout po něčem lepším.

Postup

1 Med a máslo dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni (nebo na velmi mírném plameni). Nechte chvilku vychladnout. Máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté.

2 Do misky dejte mouku. Přidejte perníkové koření, kakao, prdopeč a promíchejte. Přidejte vejce a zapracujte do mouky. Zalijte rozpuštěným máslem s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promíchejte. Těsto bude hodně lepit a bude se vám zdát děsně řídké, tak se nelekněte. Zakryjte fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice.

3 Do rendlíku nalijte trochu rumu (stačí deci, pokud s ním nebudete mít další nekalé plány), přidejte koření a nakrájený vanilkový lusk. Přiveďte k varu. Odstavte, nechte vychladnout a všechno koření vyjměte. Troubu rozehřejte na 170 °C.

4 Těsto v lednici mezitím pěkně ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce prohnětejte. S pomocí válečku rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pohlídejte si, ať se vám rozválený plát nepřilepí na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech).

5 S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut (pro větší perníčky klidně i 10 minut).

6 Do misky dejte moučkový cukr a za stálého míchání přidávejte perníkový rum po troškách. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá. Upečené perníčky nechte vychladnout. Namočte je (z lícové strany) do polevy, nechte ztuhnout a poté uschovejte do krabičky. Pokud totiž necháte perníčky volně, postupně zcela vyschnou a ztvrdnou.

Tipy

Extra vláčné perníčky. Perníčky před uskladněním namočte na rubové straně do rumu. Nechte vsáknout a zavřete do vzduchotěsné krabičky. Tuhle fintu použijte i v momentě, kdy to přeženete s teplotou nebo délkou pečení.

Mandlové perníčky. Do těsta přidejte 50 g mletých mandlí. Perníčky pak sice nebudou tak pěkně hladké, mandle jim ale dodají vůni a vláčnost navíc.

Zázvorové perníčky. K perníkovému koření přidejte lžičku mletého zázvoru navíc. Tyhle perníčky pak budou pikantnější. Podobně funguje i přídavek pomerančové nebo citrónové kůry.

Slepované perníčky. Plát těsta vyválejte o fous tenčí. Hotové perníčky pak potáhněte polevou a slepujte marmeládou.

Poleva s jinovatkou. Pokud perníčky namočíte do polevy ještě horké hned po upečení, tak cukrová poleva částečně krystalizuje a na okrajích vytvoří efekt jinovatky (viz titulní foto). Pěknou jednolitou a lesklou polevu získáte naopak namáčením perníčků už zcela vychladlých.

Související

Řízek z kapra

Videorecepty

Bramborový salát

Videorecepty

Houbový kuba

Videorecepty

Linecké cukroví

Videorecepty

Vanilkové rohlíčky

Sladké pečení a dezerty