Linecké! Sám doma peču jen tři druhy cukroví a zrovna linecké má svoje místo vždycky jisté. Připravte si dobrou marmeládu, oprašte formičky a jdeme na to!
Linecké dělám jednoduše s nakrájeným máslem přímo do mouky (namísto tření s cukrem) a při práci se soustředím spíše na strukturu těsta.
Nehnětu ho zbytečně dlouho, nechávám ho odležet a pak při zpracování hlídám jeho teplotu. Když je moc studené, tak se láme. Když je naopak moc teplé, tak nepříjemně lepí. Není to ale vlastně žádná věda. Tvrdé těsto stačí nechat chvíli povolit a to měkké zase na chvilku vychladit.
Na lepení používám džem z rybízu nebo z malin. Do těsta nedávám vůbec žádný vanilkový cukr a na konci sypu moučkovým jen malinko nebo vůbec. Peču pomalu při 160 °, ale zase těsto propeču úplně dokřupava (napůl syrové linecké nesnáším).
Mimochodem, všimli jste si, že českému lineckému vlastně chybí mleté oříšky? Pravému lineckému se u nás podobají spíše vanilkové rohlíčky, které je mají. Naše linecké je spíš jednoduché sladké křehké těsto, které si navíc snadno zapamatujete, protože poměr mouky, másla a cukru je přesně 3:2:1.
300 g hladké pšeničné mouky
200 g másla (nakrájeného na kostky)
100 g moučkového cukru
2 žloutky
citrónová kůra
1 Do mísy dejte všechny suroviny a postupně vypracujte pěkné soudržné těsto. Těsto na linecké nehnětejte zbytečně dlouho. Stačí jen tolik, aby byly suroviny (a hlavně máslo) spojené. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odležet do lednice (stačí na hodinu, ale klidně i přes noc).
2 Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu ho rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte kolečka (nebo srdíčka). Do poloviny z nich pak ještě menším vykrajovátkem udělejte dírku. Zbylé těsto spojte a zpracujte znovu.
3 Vykrojené tvary rozložte na plech s mírnými rozestupy a dejte péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Těsto je tenké, tak je potřeba jej hlídat. Pečte dorůžova asi 10 až 15 minut.
4 Upečené linecké nechte úplně vychladnout. Potřete marmeládou, slepte a uschovejte do krabice vyskládané papírovými ubrousky. Linecké v kontaktu s marmeládou postupně změkne. Když ho posypete moučkovým cukrem, tak bude měknout ještě rychleji.