Houbový kuba

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 2 porce

Existuje v české kuchyni luxusnější bezmasé jídlo? Já myslím, že ne. Ječné kroupy, sádlo, stročky a spousta majoránky s česnekem. Úžasná klasika na vánoční stůl. Mrkněte na video!

Recept je součástí vánočního speciálu s Kulina.cz. Společně jsme pro vás připravili sérii vánočních videoreceptů a dárkového průvodce, ve kterém najdete tipy na úžasné dárky do kuchyně.

Při přípravě kuby se zaměřuji hlavně na správnou konzistenci, kterou v průběhu neustále ladím. Pomáhám si vývarem a máslem ve finiši. Kuba je pak uvnitř hezky krémový a na povrchu naopak pěkně vypečený. V chuti nepodceňte hlavně sůl – na něm ochucení kuby stojí a padá.

Jinak používám sušené houby i majoránku. Když se mi v sezóně poštěstí, tak samozřejmě i se stročky, které kubovi dodají temnou barvu a ničím nenapodobitelnou chuť.

Tohle je absolutní luxus v české kuchyni. Pojďte na to!

Suroviny

200 g velkých ječných krup
200 ml vývaru (volitelný)
75 g sušených hub (směs, ideálně stročky)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
1 lžíce majoránky
sůl, kmín

Postup

1 Kroupy proláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka (ne úplně, asi 25 minut).

2 Sušené houby dejte do misky, zalijte horkou vodou a nechte alespoň 15 minut nabobtnat. Poté je vymačkejte a nakrájejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte.

3 V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte houby, osolte a okmínujte. Společně osmahněte dalších 5 minut. Zalijte vývarem (stačí i voda z namáčení hub) a poduste 15 minut do změknutí.

4 Přidejte scezené kroupy, česnek a majoránku. Poduste asi 10 minut na mírném plameni. Podle potřeby podlijte trochou vývaru a upravte dochucení. Ke konci přidejte máslo a rozmíchejte.

5 Kubu můžete péct přímo v pánvi. Stačí zarovnat povrch a dát péci do trouby rozehřáté na plný knedlík – čili 220 °C anebo ideálně s prudkým horním ohřevem. Kubu v troubě trapte co nejméně, ať se nevysuší. Uvnitř by měl zůstat krémový a na povrchu s pěknou krustou.

Související

Kulajda

Videorecepty

Řízek z kapra

Videorecepty

Bramborový salát

Videorecepty

Vánoční perníčky

Videorecepty

Linecké cukroví

Videorecepty

Risotto s hříbky

Videorecepty

Krémové hříbky

Videorecepty

Vanilkové rohlíčky

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Hubník

Různé