Risotto s hříbky

Kategorie Videorecepty Obtížnost Střední Čas přípravy 45 minut Počet porcí 2

Existuje něco lepšího? Super krémové risotto a k němu opečené hříbky na másle? Za mě tedy určitě jedno z nejlepších letních jídel!

S risottem nedělám žádné experimenty ani ho nijak nevylepšuju. Prostě se k němu vždycky postavím a uvařím ho. Vám doporučuji to samé.

Krásně se tu nabízí zpracování směsi ukázkových hříbků i odřezků. Pěkné hřiby opečete pěkně v celku. Odřezky se zase přidají do základu risotta.

Suroviny

400 g hříbků
140 g rýže na risotto
500 ml kuřecího vývaru
100 ml bílého vína
40 g nastrouhaného parmazánu
1 malá cibule nebo šalotka
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 lžíce nasekané pažitky
sůl, pepř

Postup

1 Hříbky očistěte. Větší část jenom podélně rozkrojte a zbytek nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, přidejte šalotku, nasekané hříbky a osolte. Na mírném plameni pomalinku orestujte tak, aby šalotka změkla a houby pustily většinu vody. Cibule by přitom neměla chytit barvu.

2 Přidejte rýži a krátce ji orestujte spolu se šalotkou a hříbky. Zalijte vínem, přiveďte k varu a nechte z půlky odvařit.

3 Poté postupně přidávejte vývar po naběračkách a rýži často míchejte. Vždycky když se vývar už už vstřebá, přidejte čerstvou várku. A pokračujte tak dlouho, dokud rýže nezměkne a dokud není pěkně na skus. Risotto taky průběžně dochucujte solí a nenechávejte to až na konec.

4 Mezitím, co připravujete risotto, rozehřejte i druhou pánev se zbylým olejem. Přidejte hříbky a opečte je na straně řezu dozlatova. Hříbky otočte a přidejte lžíci másla. Osolte, opepřete a na mírném plameni doduste. Ke konci vmíchejte nasekanou pažitku.

5 Jakmile máte risotto ve finále, vmíchejte do něj lžíci másla a nastrouhaný parmazán. Odstavte a zapracujte. Pokud by risotto zatuhávalo, klidně ho ještě povolte trochou vývaru. Risotto musí být pěkně krémové a skoro tekuté. Nandejte ho na talíře, přidejte opečené hříbky a hned podávejte.

Související

Májovky na toastu

Různé

Houbový kuba

Videorecepty