Brambory v popelu

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 2 Hodnocení 1 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Jídlo z ohně, které snad ani nepotřebuje recept. Tady pro vás ale mám jednu variantu, kterou zpopularizovaly hlavně podniky zaměřené na severskou gastronomii, kde je popel oblíbená ingredience.

Jednoduchý postup se také obejde bez rozdělávání ohně. Brambory jsou totiž předem upečené a popelu se přidá jen trošku se zapáleného sena. Hořící seno přidá vůni, popel pak zase charakteristickou slanost a hořkost.

Kromě sena takhle seveřani rádi používají i voňavý popel z cibulovin (cibule, pórek), kterým se zase dá ochutit vařená nebo pečená zelenina. Princip stejný.

Pokud nejste na vesnici, použijte krmné seno pro domácí mazlíčky (stojí pár korun). Při zapálení to bafne rychle a krátce, takže pokud máte dobrou digestoř a větrání, přežijete to i bez výjezdu hasičů... :)

Pan Cuketka doporučuje

Bowls by Cuketka pro vás připravuji společně s Kulina.cz. Kromě misek, které vidíte v receptech, pro vás vybíráme ty nejúžasnější věci do kuchyně. Všechny je najdete v produktovém rádci, tady přidávám i tipy přímo k receptu:

  1. Kuchařský nůž

    Jestli jste někdy obdivovali perfektně nakrájenou pažitku nebo i jiné bylinky v restauraci, tak za vším vždy stojí perfektně ostrý nůž. Takové ostří pak křehké bylinky nedrtí a netrhá, ale perfektně krájí.
  2. Nerezová mísa

    Když v ní zrovna nebudete zapalovat slámu, najde všestranné uplatnění při jakékoliv práci v kuchyni. Dostatečný objem, velikost i nerez – co chtít víc?
  3. Pekáč WMF

    Univerzální pekáč s přesně padnoucí mřížkou je základ. Prakticky nezničitelná záležitost, která vás možná přežije. Doporučuju!

Suroviny

600 g brambor
250 g tučného tvarohu (10 %)
2 hrsti sena
2 lžíce másla
2 lžíce nasekané pažitky
sůl, olej na potření

Postup

1 Brambory očistěte a osušte. Dejte do misky, zakápněte trochou oleje a osolte. Promíchejte, rozložte na pekáči a dejte péct do trouby – 200 °C, 30 až 40 minut podle velikosti brambor. Máslo rozpusťte. Tvaroh mírně osolte a rozšlehejte.

2 Na dno mísy dejte seno, na které opatrně rozložte brambory (jen takhle kouř ze sena dobře očoudí brambory). Seno zapalte a nechte úplně shořet. Pokud je dobře vysušené, bafne opravdu rychle. Ve vzniklém popelu pak brambory trochu obalte a můžete rovnou servírovat. Tvaroh, pažitka a rozpuštěné máslo – dobro!

Tip

Trochu jiné ale taky pěkně pročouzené brambory můžete připravit na grilu. Stačí, když ho připravíte na nepřímé grilování – uhlíky na jednu stranu, brambory na druhou. K uhlíkům pak v průběhu pečení trochu navlhčené dřevěné štěpky a máte to doma.

Vyhrajte misku z receptu

Kromě receptů pro vás mám i o soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.

Související

Duhové gazpacho

Komerční sdělení