Vedro a nechuť k teplému vaření v létě? Tady vyhrávají studené polévky s přehledem. Tahle verze gazpacha je o něco hustější a ostřejší. Ve finiši ji navíc zasypete spoustou vyzrálých rajčat.
Gazpacho tu tedy slouží spíše jako hustá omáčka nebo zálivka, do které pak můžete nandat spoustu rajčata podle chuti. Nápad vznikl z gazpacha, do kterého jem nedal okurku (ehm) a kde jsem to naopak přehnal s pálivou papričkou. Odtud byl už jen kousek k vyladěné finální verzi! :)
Kromě porcelánu jsem pro vás připravil i výběr toho nejúžasnějšího, co si můžete do kuchyně pořídit. V produktovém rádci najdete pomocníky ryze praktické i úžasné kousky, které jsou čistě pro radost. Jak tak ale na to koukám – nutně je potřebuju všechny!
500 g velkých masitých rajčat
500 g směsi barevných třešňových rajčat
2 červené sladké papriky
1 lžíce nadrobno nasekané cibule
1 stroužek česneku
50 ml panenského olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
pálivé papričky (podle chuti a odvahy)
sůl, pepř
1 Masitá rajčata oloupejte. Buď použijte zubatou škrabku nebo rajčata nařízněte do křížku a spařte ve vroucí vodě. Po zchlazení půjdou oloupat velmi snadno. Papriky i chilli papričky zbavte stopek se semínky a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte.
2 Do mixéru dejte oloupaná masitá rajčata, papriku, pálivé papričky, česnek, cibuli, olivový olej a ocet. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Připravené gazpacho přelijte do uzavřené nádoby a vychlaďte alespoň 2 hodiny v lednici. Pak podávejte s nakrájenými třešňovými rajčaty (s extra oliváčem a bylinkami).
Kromě receptů pro vás mám i o soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.